Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nemzetivé tennék a Szegedi Egyetemet

2019.01.14. 10:19

Pénteken este kerekasztal-beszélgetésen vett részt Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, aminek középpontjában a Délmagyar tudósítása szerint az állt, hogy nemzeti lábakra szeretnék állítani az egyetemet.

Latorcai Csaba a fórumon azt mondta, hogy a kormány eltökélt a nemzeti kultúra és identitás mellett, de az újkori népvándorlás nagyban meg tudja változtatni mindezt. 

Tehát tudnunk kell azt, hogy hol születtünk, honnan érkeztünk és hová tartozunk. A legelső pont a kereszténység, amely nagyban meghatározza a gondolkodást. Meg kell kapaszkodnunk abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze. A második pont a nemzet fogalma, amely a legcsodálatosabb kötőelem, hiszen ebbe születtünk bele. Helyes irányba kell ezért terelnünk az oktatást, az értékeket kívánjuk támogatni. 

Erre reagálva Zakar Péter rektorhelyettes a tudósítás szerint azt mondta, hogy az egyetem vezetősége mindig is elkötelezett volt abban, hogy nemzeti legyen az intézmény. Egyre több nemzetközi kapcsolatuk van, és az a céljuk, hogy ezekben az együttműködésekben értékként képviseljék a nemzetiséget.

Közben folyamatosan fejlődik az intézményünk, szintén a magyar kormány és az unió hozzájárulásával, azonban ezeket a felhúzott, felújított intézményeket lendülettel kell felruházni. Közös álláspontunk, hogy rendszerbe kell helyezni a fejlesztéseket, amelyekben nagy hangsúlyt kell fektetni az értékekre, a nemzetre.

A fórumon elhangzott az is, hogy Latorcai szerint az SZTE épületeihez mindennemű támogatást megad a magyar kormány, ellentétben a városvezetéssel. Erre Zakar azt mondta,

szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik.

Zakar felrótta azt is, hogy minden ellenzéki párt a főépületük elé szervezi a tüntetéseket, pedig ehhez nem járulnak hozzá, de a város jegyzője mégis hagyja.

Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzetiségre.

Latorcai zárásként azt javasolta Zakar Péternek, érdemes lenne az egyetemnek is nyilvánosan állást foglalnia a magyar nemzetet érintő ügyekben.

Nem mellékes információ, hogy Zakar korábban, 2006 és 2014 között a Fidesz-KDNP színeiben nyert egyéni önkormányzati képviselői mandátumot, és fideszes képviselőként volt tagja a csongrád megyei közgyűlésnek.

Közismert, hogy a Fidesz szemében évek óta szálka, hogy a várost a szocialista Botka László vezeti, akinek vezetése alatt legutóbb például megszavazták, hogy a város cégei ne alkalmazzák a túlóratörvényt. A Fidesz novemberben új szegedi elnököt választott Bartók Csaba, volt válogatott kézilabdázó személyében, akit esélyesnek mondanak arra, hogy Botka kihívója legyen az őszi önkormányzati választásokon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!