Többmilliárdos fejlesztések kezdődnek a Semmelweis Egyetemen

2019.01.14. 08:43

Több milliárd forint értékű rekonstrukció, felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg a „Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt” részeként, írja a Magyar Idők.

A projektet 2017 végén hagyta jóvá a kormány, az ehhez kapcsolódó intézkedésekről most született döntés. Eszerint az idén megkezdődik a Semmelweis Egyetem klinikai tömbjeinek fejlesztése, ennek érdekében

  • a kormány három ingatlant is vásárol a Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Központtal szemben. Így egy közel 16 ezer négyzetméteres oktatási infrastruktúra-fejlesztésre nyílik lehetőség. 
  • A kormány támogatja a Semmelweis Egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjeinek bővítését is.

Ez teszi majd lehetővé, hogy az egyetem Kútvölgyi úton működő klinikái 2019 végéig kiköltözzenek a Kútvölgyi kórház épületéből, mert azt az Észak- és Közép-budai Centrum, az új Szent János Kórház és Szakrendelő veszi át egy másik kormányhatározat szerint. De ezen múlik a Pulmonológiai Klinika kiköltözése is a Szent János Kórház területéről, a klinika június 30-tól az egyetem felújított, Tömő utcai épületében működik tovább. A kormány által biztosított 1,5 milliárd forintból megújul a külső klinikai tömb részét képező épület, de az összeg fedezi a klinika teljes eszközparkjának költöztetését is.

  • Bővítik a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját is. Ennek érdekében megvásárolnák a tömbbel szomszédos egyik társasházat is, valamint korszerűsítenének a klinika tulajdonában álló másik épületet is.
  • A kabinet döntése értelmében a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektre szánt keretből az idén 565 millió, jövőre pedig 3 milliárd 196 millió forintot a városmajori klinika transzplantációs részlegének bővítésére, a műtéti épület részleges átépítésére és a Határőr út 18. szám alatti épület korszerűsítésére fordítanak.

A kormány döntött az egyetemhez tartozó Pető András Kar (korábbi Pető András Intézet) fejlesztéséről is. Ehhez a szakmai koncepció kidolgozása az emberi erőforrások miniszterének feladata, ugyancsak január 31-i határidővel.

Egy tavaly novemberben megjelent kormányhatározat szerint a Gyógyszerésztudományi Kar korszerűsítésének részeként létrehozzák a Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumot az évek óta kihasználatlan, egykori Bakáts téri kórház épületében.  • Tippek
  • Árfolyam