Mégis megkapja az állami támogatást a Momentum és a Párbeszéd

2019.01.15. 10:49
Az Állami Számvevőszék már el tudja érni a két ellenzéki pártot, így a Momentum és a Párbeszéd is hozzájuthat az őt megillető állami támogatáshoz.

Visszavonta az Állami Számvevőszék a Párbeszéd és a Momentum állami támogatásának blokkolását - értesült az Index. Az ÁSZ októberben kezdeményezte a két ellenzéki párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, mivel az ÁSZ ellenőrei számára elérhetetlennek voltak. Ezért nem tudtak szabályszerűen elszámolni a 2018-as választási kampánypénzek költésével.

A két párt az idei első negyedévben nem is kapta meg az állami támogatást. A Párbeszéd viszont kedden kapott értesítést arról, hogy a Számvevőszék megszünteti a pénz folyósításának felfüggesztését. A Momentum egyelőre információnk szerint nem kapott levelet.

Az Állami Számvevőszék az Indexnek megerősítette az információt. "A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön.

Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk - az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt - 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt.

A Állami Számvevőszék azt írta, hogy erről a két pártot, valamint és az állami támogatás folyósításában illetékes Magyar Államkincstárat levélben értesítette. Vagyis ebből következően a pénzeket azután folyósíthatja az Államkincstár, hogy hivatalosan is megkapta az értesítést.

Mindez nem jelenti azt ugyanakkor, hogy lezárult a két párt vizsgálata. "A 2018. évi kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom esetében is folyamatban van" - írta az ÁSZ. 

A hétvégén több ellenzéki párt is felháborodva kritizálta az ÁSZ-t a korábbi döntése és a támogatás blokkolása miatt. A szervezet hétfőn hosszú közleményben szólt vissza az ellenzéki pártoknak: négy ellenzéki pártot név szerint kritizálva tudatta, hogy nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben.

Az Állami Számvevőszék a jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, amely ellenőrzése során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat, így a számvevőszék jó hírnevét sértő pártpolitikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait kerülik meg" -  közölte az ÁSZ hétfőn .