A szegedi egyetem rektorhelyettese állítja, nem beszélt az egyetem nemzetivé alakításáról

2019.01.15. 15:47

Mint mi is megírtuk, a Délmagyar tudósítása szerint pénteken este kerekasztal-beszélgetésen vett részt Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, ahol állítólag arról beszéltek, hogyan kellene nemzetivé tenni az egyetemet, és miért látnák jónak, ha új városvezetése lenne Szegednek, és az nem Botka lenne.

Zakar Péter
Zakar Péter
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Az ügy elég nagy vihart kavart, a helyi Momentum elnöke a Szeged.hu tudósítása szerint kiragasztott egy plakátot az egyetem kapujára, amiben a diákok olyan nemzeti értékeket kértek az egyetemre, mint például vakolat, kréta, modern nyílászárók és berendezések, valamint emberi használatra alkalmas mellékhelyiségek. A műszaki tanszék tanszékvezetője pedig a Facebookon határolódott el a nyilatkozattól, és azt írta, "a magát nemzetinek nevező kormány hatalomra kerülése után milliárdokkal csökkentette az egyetemek éves állami finanszírozását (legjelentősebben talán épp az SZTE-ét) és most három hónapig megvonja az MTA dologi támogatását, hosszú távon tízmilliárdokat akar elvenni tőle".

Nos, Zakar Péter Facebook-posztja szerint még az is lehet, hogy az előbb Andy Vajna, majd novemberben a kormányhoz közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonába került Délmagyar tudósítása nem volt pontos a pénteki rendezvényről.

A rektorhelyettes ugyanis azt írja, hogy

nem beszéltem "nemzeti egyetem"-ről, nemzetiségről, nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet. "Nemzeti lábak"-at sem emlegettem. ... Beszéltem viszont a nemzetköziesítés kapcsán arról, hogy hallgatóinkat fel kell készíteni az új kihívásokra és nemzeti értékeinket ápolni kell.

Szerinte kritizálta ugyan az önkormányzatot, amely az utóbbi hónapokban nem működött együtt az egyetemmel. Illetve a város főjegyzőjével kapcsolatban megjegyzte, hogy a tüntetésekkel kapcsolatban nincs hatásköre, de ott ő tévedett vagy fogalmazott félreérthetően.

Végezetül, ha valakit még érdekel, a beszélgetés során háromszor nyomatékosan hangsúlyoztam, hogy az SZTE oktatással, tudományos kutatással és gyógyítással foglalkozó szakemberek közössége, nem politikai csoport.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Zakar kért-e helyreigazítást a Délmagyartól vagy tett-e más lépéseket az ügyben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön