Péterfalvi: Nem tartozik az adatvédelmi hatóságra a kormánysajtóban támadott diáklány ügye

2019.01.16. 19:17 Módosítva: 2019.01.16. 19:19

Nem tartozik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hatáskörébe, hogy egyes kormánypártokhoz köthető médiumok a személyes adatait, a tanulmányai eredményeit és iskolai hiányzásait előcitálva próbálták lejáratni az egyik kormányellenes tüntetésen mondott felszólalásával ismertté vált diáklányt, Nagy Blankát, reagált a Hvg.hu-nak Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke. Péterfalvi magánvéleménye egyébként az, hogy „az egész úgy, ahogy van, elfogadhatatlan."

A 18 éves kiskunfélegyházi tanuló december 21-én Kecskeméten, majd január 5-én Budapesten is felszólalt a túlóratörvény miatt kipattant tüntetéseken. Kecskeméten azt üzente annak „a bajszos fasznak, hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát". A kiskunfélegyházi iskola január elején elhatárolódott tanulója kijelentésétől, majd pedig a kormánypárti sajtó vette elő a diáklányt.

Először Bayer Zsolt nevezte kretén, barom állat, szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak, majd az Origo, a Ripost, a Figyelő és a Lokál azt állította, hogy a tanuló több tárgyból bukásra áll, és sokat hiányzik az iskolából. Nagy egyébként a Hvg.hu kérdésére azt mondta, hogy egyetlen tárgyból sem áll bukásra, és száz órát sem hiányzott még. Azt mondta, hogy jogi lépéseket tesz.

A NAIH nem indít eljárást az ügyben, noha Péterfalvi szerint is sérültek a lány személyiségi jogai. Péterfalvi erről azt mondta, hogy a tanulmányokról szóló állítások a véleménynyilvánítás és a közügyek szabad vitatásának részeként jelentek meg. Ha pedig két azonos rendű jog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyes adatok védelme ütközik, akkor a bíróságnak kell eljárnia, mondta. Ha ilyen nem állna fent, akkor tartozna szerinte a NAIH hatáskörébe az ügy.

Péterfalvi Attila
Péterfalvi Attila
Fotó: Marjai János / MTI

Péterfalvi szerint a diáklány a tüntetésen mondott beszédével közszereplővé vált, egy közszereplő esetében pedig jóval szélesebb, hogy milyen adatok nyilvánossága nem sérti még az adott ember személyiségi jogait.

A Magyar Helsinki Bizottság kedden úgy vélte, hogy a lány hozzájárulása nélkül nem volt joguk közzétenni a tanulmányaira vonatkozó információkat. Azok személyes adatok, amelyeknek semmi közük a lány korábbi közszerepléséhez.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint pedig semmilyen összefüggés nem vonható a gimnazista közszereplése és a tanulmányai eredményei között. „Igaz, hogy egy közszereplőnek többet kell tűrnie, és több adata tartozhat a nyilvánosságra, mint egy átlagembernek, a tanulmányi eredménye és a hiányzásai azonban semmiképp nem tartoznak ebbe a körbe”.  • Tippek
  • Árfolyam