Piramisjátékkal vádolják egy magyar kisegyház főpapját

2019.01.16. 23:13

Piramisjátékkal vádolja a Fővárosi Törvényszék P. Istvánt, azaz István atya, aki 2010 és 2014 között főpapként irányította a Magyarországon alapított Vonzás Törvénye nevű egyházat, írja a 444.hu. A főpap az egész ügyet a kormány bosszúhadjáratának tartja, amiért az egyháza kifogásolta, hogy megvonták az egyházi státuszát.

A Vonzás Törvénye 2012 óta hivatalosan már nem minősül egyháznak. Ennek ellenére P.-t és az egyház többi tagja egyházi Segítő Szolgálatot üzemeltettek, aminek egyes részei pont úgy néztek ki, mint egy klasszikus piramisjátékra épülő pénzlehúzás. Emiatt az ügyészség meg is vádolta P.-t piramisjáték szervezésével.

Egy 54 éves budapesti férfi társaival együtt 2010-ben egyházat alapított, majd miután – a törvényi változások folytán – 2012. január 1-től már nem minősültek egyháznak, az egyházi minőség fenntartásának látszata mellett 135 esetben fogadott el adományokat azzal, hogy a pénzt befizetőknek az összegyűjtött összeg segélykénti újraosztását ígérte

 – fogalmazott az ügyészség.

A kormány 2011-ben megváltoztatta az egyházakra vonatkozó szabályozást, mert így akart leszámolni a bizniszegyházakkal. A megváltozott szabályozás alapján 2012-ben lényegében az összes magyar egyház megszűnt, az egyházi státuszt pedig csak azok a szervezetek kaphatták vissza, akikre az országgyűlés rábólintott, írja a 444. Ez történt a Vonzás Törvénye egyházzal is, ami egyáltalán nem zavarta a főpapot.

Az ügyfelei előtt a szervezetet továbbra is nemzetközileg bejegyzett egyházként, magát pedig az egyház vezetőjeként tüntette fel.

Az egyház olyan fantázianeveken működtettek segítő programokat, mint például az Aranybarátság segítő klub vagy Alfa Program. Az ügyészség szerint a jól csengő nevekkel illetett programokban a résztvevők támogatói pozíciót vásárolhattak, ha pedig további ismerősöket is beszerveztek, akkor bent maradhattak és egy idő után segélynek elnevezett pénz kifizetésére lettek jogosultak.

Ezekre a kifizetésekre azonban egy-két esetet leszámítva nem került sor, 

írja a 444.

A pénz a főpaphoz került, aki azonban nem fektette be, hanem a korábbi tagok kifizetéseit állta belőlük. Az egyház összesen 25 millió forintot gyűjtött össze mindezzel.

P. István szerint mindezekből a vádakból egy szó sem igaz és nem ismerte el a bűnösségét. A 444-nek azt nyilatkozta,

a Fidesz és a kormány akarja egy koncepciós eljárásban megsemmisíteni, amiért pert indítottak az egyházi státuszuk visszaszerzéséért a Strasbourg-i Emberi Jogi Bíróságon.

A piramisjátékkal kapcsolatban pedig azt mondta: az egyház belső ügye, hogy hogyan szervezi be a tagokat, és hogy ezek a tagok milyen egyházi tevékenységet végeznek. Szerinte akik pénzt adtak nekik, azok önként adták, adományként, és egyébként is, ők annyit mondtak, hogy akik egyházi munkát végeznek, azok kaphatnak segélyt. Plusz jogosultak voltak egy kedvezménykártyára, amellyel a partnervállalkozásonál 10-50 százalékkal olcsóbban tudtak vásárolni.

A gazdasági csalás ügyében márciusban folytatják a tárgyalást.  • Hírek
  • Bankszámla