Kamerák előtt vitatkozott össze a Momentum és a Számvevőszék

2019.01.17. 15:45
Rendhagyó sajtótájékoztatótt tartott csütörtökön Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a párt kampányköltésének ellenőrzéséről. Az ÁSZ az épülete előtt tartott sajtótájékoztatón ugyanis megjelent az ÁSZ kommunikációs vezetője, és összevitatkozott a politikussal.

Hajnal Miklós arra reagált, hogy az Állami Számvevőszék szerdán közölte, hogy lezárta a 2018-as választási kampányköltésekkel kapcsolatos vizsgálatot, és a Momentumnál és a Párbeszédnél is úgy találták: nem tartották be a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli-, a kampány- és a párttörvény tekintetében. Ezért az ÁSZ mindkét párt esetében kezdeményezte a költségvetési támogatás felfüggesztését, valamint feljelentést tett az ügyészségen.

A Momentumnak és a Párbeszéd is vitatja ezt a döntést, ugyanis szerintük az ÁSZ nem folytatott valós vizsgálatot. Emlékezetes, hogy a székhely-változtatás miatt hónapokig hivatalosan nem tudták elérni a két pártot (ezért kezdeményezték az állami támogatás felfüggesztését). Majd a napokban arról tájékoztatták a két pártot, hogy már el tudják érni őket, és rá egy napra jött a végleges jelentés.

Hajnal tehát ebben a szituációban tartott az ÁSZ épülete előtt sajtótájékoztatót, amelyen megjelent Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs igazgatója is. Hajnal arról beszélt, hogy a párt mindvégig együttműködő volt:

személyesen, tértivevényes levélben és e-mailben is eljuttatták elszámolásukat az ÁSZ-nak.

A beszámolójukat tavaly nyáron technikai okok miatt tették közzé később a Magyar Közlönyben  - ahogy szerinte a Jobbik is, őket viszont ezért nem támadja az ÁSZ (igazából a Jobbiknak ekkor a módosított beszámolója jelent meg).

Hajnal azt mondta, nem érti, miért vádolja őket az ÁSZ törvénytelenséggel és tisztességtelenséggel, amikor egyetlen számlát sem láttak. "Nem folytattak valós vizsgálatot" - mondta Hajnal.

Horváth Hajnal után a mikrofonhoz lépett, és elmondta azt, amit később közleményben kiadott a Számvevőszék.

  • Az ÁSZ szerint a Momentum nem tartotta be a törvényt, nem ismerik a szabályokat.
  • Pártpolitikusként nincsenek tisztában azzal, milyen törvényi előírások vonatkoznak a pártok működésére és gazdálkodására, valamint a kampánypénzekkel való elszámolásra.
  • Ennek érdekében Horváth Bálint átadott Hajnalnak egy adathordozót, amely a pártok gazdálkodására, illetve a kampánypénzekkel való elszámolásra vonatkozó törvényeket tartalmazza.

Hajnal ezután újra elmondta, hogy az ÁSZ nem folytatott valós vizsgálatot, nem kért semmilyen adatot tőlük. És innentől kezdődött a nyilvános vita Hajnal és Horváth között (a Mérce élő közvetítésének végén látható), miszerint az ÁSZ küldött hivatalos leveleket tavaly, csak éppen a Momentum nem vette át azokat (mert ugye a párt elköltözött már onnan, csak a bíróság még nem vezette át a székhely-változtatást).

Az ÁSZ a délutáni közleményében mindenesetre azt írta, hogy az ÁSZ tájékoztatta a Momentum elnökét és a Párbeszéd társelnökeit, hogy "milyen dokumentumokkal kell igazolniuk az ÁSZ felé azt, hogy megteremtették a vonatkozó törvénynek megfelelő gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ennek megnyugtató módon eleget tesznek, az ÁSZ visszavonja a költségvetési támogatás felfüggesztésére vonatkozó intézkedését. A hatósági eljárásokkal kapcsolatban pedig a továbbiakban az ÁSZ nem illetékes."