A Mazsihisz leállítaná a Dunába lőtt zsidók felkutatását

DSZZS20181113116
2019.01.17. 16:46
Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Magyarország és Izrael belügyminisztereitől a második világháború alatt Dunába lőtt zsidó áldozatok kutatásának felfüggesztését. A zsidó közösséget szerinte felkavarja a maradványok Izraelbe szállításának híre.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke csütörtök délután közleményt adott ki, miután megírtuk, hogy az izraeli ZAKA búvárcsapata a hét elején megkezdte a Dunába lőtt zsidó áldozatok felkutatását a Margit hídnál. 

A Mazsihisz állásfoglalása szerint

a holtak nyughelyének megzavarása bonyolult és érzékeny kérdéskör. Az esetlegesen fellelhető csontok után kutatni felesleges, sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nemzsidó holtak nyugalmát és méltóságát, sérti a haláchát (zsidó vallásjogot).

Mint írják, közösségüket felkavarta a hír, hogy az esetlegesen megtalált maradványokat Izraelbe szállítják, ez ugyanis 

figyelmen kívül hagy releváns halachikus megfontolásokat és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát.

A Mazsihisz felhívta arra a figyelmet, hogy a Dunába lőtt zsidók csontjai "vélhetően teljesen szétszóródtak a hetvenöt esztendő alatt és elképzelhető, hogy egészen a Fekete-tengerig bemosta őket Európa egyik legnagyobb folyója.

Ezért minden kutatás és annak eredményessége megkérdőjelezhető.

Emlékeztetnek, 2016-ban ők temették el a Kozma utcai zsidó temetőben a Margit híd felújítása során fellelt csontmaradványokat, habár az orvostechnológiai vizsgálatok nem bizonyították mindegyikről a zsidó származást. "A Mazsihisz a végtisztességet minden körülményre és érzékenységre figyelemmel adta meg az áldozatoknak. A csontokat tartalmazó koporsót neológ, ortodox és chabad rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében."  

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kutatásról David Lau izraeli főrabbi nyáron Jeruzsálemben egyeztetett Orbán Viktorral, majd a magyar miniszterelnök Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség (EMIH) vezetőjét bízta meg a szervezési munkákkal.

Az izraeli ZAKA búvárcsapata vasárnap érkezett Budapestre, és megkezdték a felderítő szonáros  kutatást a Duna Margit híd felőli részén. Az első keresés nem járt sikerrel, egyelőre nem találtak emberi maradványokat, írta meg a Kibic Köves Slomó nyilatkozatára hivatkozva. A kutatást terveik szerint február végén folytatják, a búvárcsapat vezetője, Ilan Berkovich az Index kérdésére elmondta, 50-50 százalék esélyt ad arra, hogy találnak-e csontokat, vagy sem.  

Arról, hogy a csontokat Izraelbe szállítják, se Köves Slomó, se Berkovich nem tud, ezt Aryeh Deri izraeli belügyminiszter posztolta Twitter oldalán, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel Budapesten tárgyalt. 

(Borítókép: Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)