Adalbert
15 °C
21 °C

Több bizonytalan szavazót talált a Századvég

IMG 7171
2019.01.17. 13:48

Stabil a kormánypártok előnye a többi párttal szemben, a teljes választókorú népesség 35 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re, idézi az MTI a kormányközeli Századvég Alapítvány januári közvélemény-kutatását.

A második legtámogatottabb párt továbbra is a Jobbik, nyolc százalékkal. Az MSZP–Párbeszéd támogatottsága hat százalékra csökkent, a választópolgárok négy százaléka a Demokratikus Koalícióra (DK), három százaléka az LMP-re szavazna, más pártokat pedig hét százalék választana. A bizonytalanok aránya 37 százalékra nőtt. Tavaly szeptemberben a bizonytalanok aránya 35 százalék volt.

Hasonló képet mutat a biztos szavazó pártválasztók bázisa, amelyben a FideszKDNP 53 százalékos támogatottsággal vezet, a Jobbikot 13, az MSZPPárbeszédet 12 százalék választaná. Az LMP támogatottsága kilenc, a DK-é nyolc százalék, más pártokra a biztos szavazó pártválasztók kilenc százaléka szavazna.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett január 7. és 13. között, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Závecz Research Intézet január elején a kormánypártok gyengülését mérte, de még így is a választókorú népesség 32 százaléka szavazna a Fideszre. A Jobbik 11, az MSZP 7, a DK 5, a Momentum 4, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékon áll náluk.