Összefoglaló

Patthelyzet a Lánchídon

Szombat délben négy helyen tartottak gyülekezőket a budapesti tüntetésre. Ezeken az elején elég kevesen voltak.
A Gundel étteremnél zsíros kenyeret osztottak. Az étterem szombatra bezárt.
Délután kettőre több menet egyesült a Clark Ádám téren, több mint ezren érkeztek meg a Várkert Bazár elé, ahol a beszédek voltak.
Nagy Blanka, a kormánymédia által megtámadott gimnazista keményenbeolvasott a kormánynakés Bayer Zsoltnak.
Kora este több százan elindultak, egy időre lezárták a Lánchidat.
Több vidéki város környékén forgalomlassító demonstrációkat tartanak, van, ahol több mint száz autóval.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Patthelyzet a Lánchídon

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Amin most éppen Molnár Áron színész, a noÁr projekt alapítója rappel.

  • A tréfás valuta a Kutyapárt eseményein is fel szokott tűnni. 

  • Ezeke a helyszíneken hirdettek tüntetést:

     Pontosabb információk korábbi cikkünkben.

  • Sokszor érte szó a ház elejét, idemásolom szó szerint, mit ír most az állami hírügynökség.

    "A munka törvénykönyvének módosítása ellen tüntetnek Budapesten Budapest, 2019. január 19., szombat (MTI) - A munka törvénykönyvének módosítása ellen tüntetnek Budapesten, a tiltakozók több irányból vonulnak a Clark Ádám tér felé, ahol a tervek szerint beszédek hangzanak el. A szervezők a Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az országos tüntetéssorozat részeként Álljon le az ország - Budapest - blokád címmel hirdették meg az eseményt. A Hősök teréről 50-60 demonstráló indult el, majd a résztvevők száma az Oktogonon néhány százra nőtt.

    A tömegben látni lehetett több magyar és európai uniós, valamint egy Árpád-sávos zászlót. A menetet egy "Elegünk van" feliratú molinóval vezették fel. A tüntetők az Oktogontól hangos sípolással, dudálással, szirénázással vonultak. A demonstrálók egy másik csoportja a Szabadság híd pesti hídfőjétől indult a hídon és a budai alsó rakparton át a Clark Ádám tér felé. Magyar, európai uniós, illetve Momentumos zászlókat lengetnek, sípolnak, kiabálnak. A vonulás idejére lezárták a Szabadság híd egyik sávját, és rendőri felvezetéssel mennek a tüntetők. Több vidéki városban is szerveztek kormányellenes demonstrációkat, ezeketa budapesti tüntetés résztvevői kivetítőn figyelhetik majd."    

  • A Clark Ádám térre menet beszéltünk az idősebb korosztály képviselői közül is egy házaspárral, akik saját készítésű O1G táblával, sípolva vonulnak. Ők nagyon elégedetlenek a létszámmal, a férfi azt mondta, régebben a Fradi meccsein százezerszer ennyien voltak, pedig akkor csak az Újpestet kellett szidni, nem egy Orbán kaliberű figurát. A sztrájkkal is szkeptikus, ő részt vett egyben pár éve, 50 alkalmazottból négyen sztrájkoltak, "szóval ennyit erről".

    Már nem reménykednek abban, hogy meg lehet dönteni demokratikusan a rendszert, és szerintük el fogják csalni a közelgő választásokat, ettől függetlenül örülnének egy közös ellenzéki listának. A férfi még Puzsérra is leszavazna ha muszáj, de elege van, hogy olyanokat rángatnak elő, mint Horváth Csaba. "Elég volt a hülyékből", mondta az MSZP jelöltjére.

    MicrosoftTeams-image.png
    Fotó: Előd Fruzsina / Index
  • A két csoport egyszerre ért a Clark Ádám térre, Pestről és a Várkert bazár felől. Az így egyesült menet aztán nem állt meg a téren, hanem ismét a Várkert bazár felé vette az irányt. Az autósforgalom a Fő utca felől az alagúton át egy irányban biztosítva van.

  • A tüntetők elértek a mai budapesti tüntetés fő helyszínére, a Clark Ádám térre a Lánchíd budai hídfőjénél. A létszám jelentősen növekedett, mert itt várt egy nagyobb csoport és a Szabadság híd felől a budai alsó rakparton is érkezett egy menet. Nem jár az autós forgalom a budai alsó rakparton és innentől nem érdemes autóval próbálkozni a Lánchíd és a Clark Ádám tér felé sem, bár a Fő utca felől az alagúton át egy irányban még lehet közlekedni. 

  • Harangozó Tamás Facebook-videója szerint több mint száz autóval kezdték meg a forgalomlassító demonstrációt vidéken. 

  • Elindult a tömeg a Lánchídon át. Az Oktogonhoz képest néhány száz fővel felduzzadt a menet, közel ezres lett.

  • Nincs több kavargás, innen egyenesen megcélozzák a Clark Ádám teret, ahol körkapcsolás lesz a vidéki eseményekről. 

  • Olvasónk szerint ötven autós gyülekezik Veszprémben a Mártírok úti Tesco parkolójában, rendőri felvezetéssel tesznek majd egy kört a városban. Pártzászlók mellett itt is megjelent az O1G felirat. 

  • Átment a bő ötszáz fős menet a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol egy időre a rendőrség leállította a keresztforgalmat. A József Attila utcán félpályán áll a forgalom a Duna felé a rendőri felvezetéssel haladó tömeg miatt, amelynek élén egy MSZOSZ-es zászló halad. „Munkás világ", „O1G" hangzik a hangosbeszélőn.

  • Kecskeméten fél négykor kezdődik fáklyás felvonulás, Békéscsabán háromkor indul a demonstráció - posztolta az Általános sztrájk nevű Facebook-oldal

  • Az 1-es út Győrből kivezető szakaszán 40-50 autó lassítja a forgalmat félpályás lezárással. Az egyik autón "egyenlő munkáért egyenlő bért" transzparens lobog. 

  • 2006-ban tüntettünk utoljára, 2010-ban még a Fideszre szavaztunk - mondta egy ötgyerekes ötvenes házaspár, akik most az Andrássy úton vonulnak a tüntetőkkel. "2010 után azt láttuk, hogy csak egy szűk kör a kedvezményezettje a Fidesz-kormánynak. Megszűnt a párbeszéd, és ezen változtatni kell - mondja a férfi és pedagógus felesége. Főleg a túlóratörvény vitte őket utcára, mert azt szeretnék, ha öt felnőtt gyerekük Magyarországon élne továbbra is.

  • Két huszonéves résztvevőt megkérdeztünk, miért jöttek ki, miben reménykednek és mit szólnak az ellenzéki térfél fejleményeihez. Azt mondják, régebb óta minden tüntetésre kijárnak, de az eredményességgel kapcsolatban csak halvány reményeik vannak.

    Azt biztatónak érzik, hogy végre közösen tüntet az ellenzék, de nem a pártoktól indult a mostani hullám. Egyikük azt mondta, az EP választáson nem örülne a közös listának, mert akkor az EU parlamentbe olyan is bekerülne a szavazata által, aki egy olyan frakciót erősíthet, amit ő nem támogatna, például euszkeptikus. De az önkormányzatin már leszavazna a közös jelölre szívesen.

  • "Orbánék megbénították a demokráciát, mi pedig válaszként megbénítjuk az országot" - jelentette be Facebookon Gurmai Zita, aki a salgótarjáni demonstrációról átment Balassagyarmatra, ahol szakszervezetek, civilek és pártok együtt akcióznak. "Az MSZP képviselője szerint az ellenállás egyre erősebb, mert az egész ország lázad Orbán rendszere ellen" - mondta a politikus, aki hozzátette: "Salgótarján vörös, és azt szeretnék, ha ország ismételten vörös lehetne". 

  • Elindult a menet a Clark Ádám tér irányába
  • Forgalomlassító demonstrációt tartottak Salgótarjánban a túlóratörvény ellen tiltakozva. Körülbelül száz autó vonult fel egy menetben. 

    A demonstráción Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nógrád megyei titkára, Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke mondott beszédet. 

  • A rendőrök átengedték az összegyűlt tüntetőket az Oktogonnál, a kereszteződésben rövid időre lezárták a forgalmat. Az emberek az Andrássy úton mennek a belváros felé vezető sávokban. Az Andrássyn járnak az autók a Hősök tere felé.   

  • Forgalomlassításra készülnek - írta egy helyi olvasónk. 

  • Pár százan lehetnek együtt, várják a Hősök teréről érkező embereket. 

  • Sokszor bajban vagyunk a tüntetéseken a tömegbecsléssel, most azonban elég könnyű a helyzet. A Hősök terén hét ember áll két zászlóval, nem, most már nyolcan vannak, mert valaki odajött hozzájuk puszizkodni. A többiek fotózkodó turisták.  Eddig nyolc rendőrautó volt, most már csak négy van itt. 

  • "Nem kellett volna az ételosztást összevonni a tüntetéssel, hogy aki nem akar tbc-t kapni, az is el merjen jönni tüntetni" - viccelődik egy hajléktalan a Gundelnél, amint épp O1G alakzatban pirospaprikával felszórt zsíroskenyeret majszol. Balázs ételosztás nélkül is kijött volna tüntetni. "Nem azért, mert egy másik kormány alatt anyagilag jobb lenne a helyzetük, hanem mert ez a kormány üldöz minket. Ismerek olyat, aki sátorban lakik az erdőben, onnan jár be dolgozni és még most is pereskedik a bankkal a lakásáért. Hogy lehet az ilyet mindenki mással egy kalap alá venni és üldözni?" - teszi fel a kérdést az alkalmi munkából élő férfi. "Voltam már korábban is tüntetni a Kossuth téren, szerintem a legfontosabb, a sajtószabadság megteremtése és a propaganda megszüntetése."

  • "Dudálj, ha eleged van Orbánból" feliratú táblával demonstrált délelőtt Oláh Lajos és néhány budapesti DK-s, a kormánymédiában megtámadott Nagy Blankával is találkoztak. 

    Bónusz: a DK sajtóosztálya hibátlan címmel küldte ki a politikus posztjáról szóló levelet: 

    "DK-FOTÓGALÉRIA OLÁH LAJOS PERMANSZÁRÓL"

  • Elindult a menet a Blaháról, a rendőrök megállították a forgalmat hogy keresztbe át tudjunk kelni a Rákóczi úton, de a nagykörúton már a járdán lesz a vonulás. A gyülekező végére összejött úgy 200 ember. 

    Azért megy arra a menet, és nem az eredeti útvonalon, mert a rendőrök azt mondták, nincs 100 ember, és nem mehetnek arra az úttesten. Aztán indítás után kiderült hogy mégis többen vannak, de most már marad a körút járdája, az Oktogonnál akarnak egyesülni egy másik csoporttal.

    Néha felhangzik egy gyertek velünk meg egy kis sípolás az elején, de inkább csendes beszélgetés a jellemző.

  • Az MSZP EP-képviselője szerint egy általános sztrájk talán jobb belátásra bírhatja "azt a kormányt, amit előbb-utóbb le fogunk váltani" - mondta Facebookon a politikus. 

  • A Blaha Lujza téren a kürtős kalácsos bódéban is ráhangolódtak a demonstrációhullámra, épp G Ras "tüntetéshimnuszára" gyúrják a tésztát. 

  • A Gundel étterem elé szervezett zsíroskenyér osztó rendezvény szervezői asztalt akartak foglalni az étterembe, de az étterem tegnap "politikai rendezvényre" hivatkozva emailben lemondta a foglalást és közölte: a mai napon zárva marad a Gundel

    A Gundel talán csatlakozott a sztrájkhoz?

    - kérdezte egy felszólaló az étterem előtt, amely a rendkívülinél is rendkívülibb kedvezményes árakkal készít menzakaját a budai Várba költözött Miniszterelnökségnek. A Gundel előtt a menü most zsíroskenyér, tea és Gundel-palacsinta. "Jó étvágyat miniszterelnök úr" - szólalt fel egy egyetemista, akit Szíjjártó Imrének hívnak. A fiatalember (akiről nem tudjuk, hogy hányas tanuló) a társadalmi igazságtalanságról, a hajléktalanok vegzálásáról, a lakásukban fagyoskodó emberekről szólt.

    A fél ország nyomorog, Orbán meg a Várban zabálja a somlóit olcsó pénzen. Én nem ilyen társadalmat akarok!

    Majd Rosa Luxemburgot idézve azt a kérdést tette fel: szocializmus vagy barbarizmus? 

  • Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a vidéki eseményeken (Salgótarjánban, Ajkán, Keszthelyen) több ember mozdul meg, mint a fővárosban, bár nem kizárt, hogy a budapestiek a vonulások helyett inkább a Clark Ádám térre mennek majd, ahol beszédeket mellett közvetítik a vidéki demonstrációkat.