16:00, December 01. ÉLŐ
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01. ÉLŐ
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Pesterzsébeten is elutasították a túlórázást

2019.01.19. 11:29

A XX. kerületi önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött: nem fogja alkalmazni "a rabszolgatörvényt az önkormányzat cégénél és felkérte a pesterzsébeti munkáltatókat, hogy ők se alkalmazzák azt". A Demokratikus Koalíció közleménye szerint a döntéshez szükséges többséget a DK, az MSZP, a Párbeszéd képviselői és egy független szavazatával biztosították.

Ezzel Pesterzsébet csatlakozott azokhoz a települési önkormányzatokhoz, amelyek vállalják, hogy a saját cégeiknél nem alkalmazzák a 400 órás, a túlóratörvény biztosította lehetőségeket. Korábban Szeged és Salgótarján, Dombóvár és Szombathely képviselőtestülete támogatta az önkéntes moratóriumot.

Székesfehérváron is napirendre került a kérdés a legutóbbi képviselőtestületi ülésen. A Fejér megyei Hírlap tudósításából kiderült, hogy a túlóratörvény rendelkezését itt némi módosítással, de megszavazták, azonban nem teljesen úgy, ahogy más, ellenzéki városokban.

megyei kormány-közeli lap beszámolója szerint a kérdéses ügyet 18. napirendi pontként, a város demokratikus hagyományai iránti tiszteletből vették napirendre". így kerekedhetett vita az MSZP-s Márton Roland és a DK-s Ráczné Földi Judit előterjesztéséből.

A tudósítás szerint az ellenzékiek „azt indítványozták, hogy a közgyűlés bojkottálja a 100 százalékban a város tulajdonában álló gazdasági társaságoknál a Munka Törvénykönyvének azon módosításának bevezetését, amely lehetővé teszi az évi 400 óra túlórát”.  A képviselői felszólalások után Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, "az előterjesztés mögül teljességgel hiányoznak a tények. Az előterjesztők felelőssége, hogy a határozati indítvány szükségességét megindokolják, de a két ellenzéki képviselő még azzal sem volt tisztában, hogy egyáltalán hány cége van a megyeszékhely önkormányzatának, nem hogy azzal, az illető gazdasági társaságoknál mi a gyakorlat, és azok mit terveznek".

Ezután fideszes módosító indítványt nyújtottak be, amit a közgyűlés 16 igen és három nem szavazattal elfogadott úgy, hogy „az önkormányzati cégeknél a korábbinál több túl­órát csak a dolgozó beleegyezésével lehet elrendelni, s azt, aki nemet mond, hátrányt nem érheti.”

FRISSÍTÉS: Cikkünk korábbi verziójában volt egy félreértés, amit utólag javítottunk. Ennek lényege, hogy Székesfehérváron nem elutasították, hanem megszavazták, azaz támogatták a túlóratörvényt.  • Hírek
  • Hírek