Rudolf
1 °C
13 °C

Szombaton az történt, hogy kevés ember tüntetett sok helyen

10766738096 HUSZ7180
2019.01.19. 19:44

A túlóratörvény elleni tiltakozásul szombatra szervezett tüntetések biztosan nem a résztvevők nagy száma miatt maradnak meg az emlékezetben. Legalábbis nem az egy helyszínen megjelenő tömeg miatt. A demonstrációsorozat különlegessége talán abban van, hogy most nemcsak Budapesten, hanem ezzel egy időben nagyon sok vidéki városban, sőt külföldön is tartottak tiltakozásokat, autós felvonulásokat, félpályás útlezárásokat. Szekszárdon legalább száz autóból álló menet vonult fel,  Zalaegerszegen csak ötven, de a városban 2012 óta nem volt ekkora megmozdulás.

A budapesti demonstráció szervezői arra gondolhattak, hogy ha kevés ember több helyen gyülekezik, majd a város különböző pontjairól vonul egy irányba, többnek látszik és több helyen tudja felhívni magára a figyelmet. Ez nem igazán jött be. A Blaháról elinduló tüntetők például felfértek volna egy buszra, a Hősök terén tudósítónk egyenként meg tudta számolni az ott álló, nyolc, azaz nyolc embert. 

Az Oktogonnál végül kb. 500 ember gyúlt össze, majd ők vonultak végig az Andrássy úton a budapesti tüntetés központja, a Várkert Bazár felé. Itt több menettel egyesülve több mint ezerre nőtt a létszám. Később egy tüntető tudósítónknak azt mondta: a lényeg most a vidéki tüntetéseken van, a budapesti helyszín csak az ő támogatásukra van, ezért elégedettek az eredménnyel. 

A Várkert Bazárnál a legnagyobb figyelmet egy kiskunfélegyházi gimnazista, Nagy Blanka beszéde keltette. Ő az, akit a kormánypárti média azért támadott meg, mert felszólalt két korábbi tüntetésen. Nagy Blanka keményen beolvasott a kormánynak és Bayer Zsoltnak. Szerinte nem ő, hanem a kormány bukott meg  tisztességből, emberségből és őszinteségből. Az őt leprolizó Bayer Zsoltnak ezt üzente:

Az ócska kis proli, és ezt még a rossz tanuló is tudja, munkásosztályt jelent. Ezek termelik a segged alá a javaidat. Ha nem lennének ezek a prolik, nem lenne a haverjaidnak annyi pénze, hogy neked most egy tévéműsorod legyen!

Összességében vidéken most több embert vett részt a demonstrációkban. Sokan tüntettek Debrecenben, Sopronban, a miskolci városháza előtt, Tatabányán, Salgótarjánban, Keszthelyen több mint egy kilométeres kocsisorba rendeződtek a tiltakozók.

Szombat délután egy pár száz fős csoport a Várkert Bazárról felment a Lánchídra és egy időre lezárta a forgalmat. A rendőrök most nem a korábbi taktikájukat alkalmazták, hogy biztosították a terepet és hagyták elvonulni, szétszéledni az embereket.

Rendőrsorfal zárta le a hidat, majd felszólították az ott lévőket, hogy szabálysértést követnek el, és hagyják el a helyszínt. Ennek a többség eleget tett, a hídról Pestre vagy Budára távozó embereket egyenként igazoltatták.

Egy kisebb kisebb csoport gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadságár hivatkozva azonban nem tágított. Három embert kiemeltek a rendőrök. Ezután többen leültek vagy lefeküdtek az úttestre. Őket több felszólítás után végül két-három rendőr cipelte el a hídról.

A rendőrség hivatalosan azt közölte, hogy a Lánchíd pesti hídfőjénél mindazokkal szemben szabálysértési feljelentést tesz, akik az úttesten tartózkodva a korábbi felszólításnak nem tettek eleget. A híd úttestjéről a rendőrök hat embert távolítottak el. A rendőrség honlapján az is olvasható, hogy a Várkert Bazárnál két ember dulakodott, a történtek tisztázása folyamatban van. 

A Lánchídon szombat este fél hét körül újra megindult a forgalom.

Hollik István kormányszóvivő délután azt mondta: a munka törvénykönyvének módosítása csupán ürügy a tüntetésekhez, igazából az történik, hogy  Soros György mozgósít az európai parlamenti választásokra.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatják el. >>>