MTVA-botrány: a főügyészség elutasította az ellenzéki politikusok feljelentéseit

DSC 0931
2019.01.21. 12:44

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményben jelentette be, hogy az MTVA-székháznál december 16–17-én történt események miatt érkezett ellenzéki feljelentéseket megvizsgálták, de elutasítják. Ugyanakkor az MTVA által tett feljelentések miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelnek el.

Mint ismert, a köztévé Kunigunda útjai székházába ellenzéki képviselők jutottak be, akik szerették volna beolvastatni az ötpontos követelésüket. A tucatnyi képviselőnek azonban nem sikerült sem a tévés vezetőkkel beszélniük, sem pedig a stúdiókhoz közel jutniuk, mert a köztévé biztonsági emberei nem engedték őket szabadon mozogni az épületben. Végül a független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az őrök kidobták az épületből, a DK-s Varju Lászlót pedig leteperték.

Mint a főügyészség a közleményében írta, az ellenzéki országgyűlési képviselők és mások is feljelentések tettek a köztévé székházában történtek miatt, amihez 2500 GB terjedelmű, 1000 órányi felvételeket is kaptak.

Az anyagokat megvizsgálták, majd úgy találták, hogy

az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

A főügyészség szerint az MTVA biztonsági őrei a rendbontó képviselőkkel szemben jogszerűen léptek fel,

a felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek.

Mint írják, ezért az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasították.

A főügyészség azonban az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt érkezett feljelentések ügyében azt találta, hogy megállapítható a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

Frissítés 14:30-kor: Az MSZP Polt megint az erőszak oldalára állt címmel adott ki közleményt az ügyről, amiben azt írják,

az ügyészség korábban az NVI-nél kopasz verőemberek bevetéséhez asszisztált, most pedig már abban sem lát kivetni valót, ha fegyveresek alkalmaznak erőszakot ellenzéki képviselőkkel szemben. Sőt! Koholt vádak alapján most már az ellenzéki képviselők ellen nyomoz a fideszes ügyészség.

Az MSZP közölte, panasszal élnek az ügyészség eljárása ellen, és pótmagánvádat nyújtanak be a bíróság felé.

Borítókép: Hadházy Ákost az MTVA biztonsági őrei erőszakkal kidobják az MTVA Kunigunda útjai székházából 2018. december 17-én. Fotó: Bődey János / Index.