Az SZTE oktatói etikai szankciókat kérnek a rektorhelyettessel szemben

2019.01.21. 17:05 Módosítva: 2019.01.21. 17:13

Nyílt levélben reagáltak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói a rektorhelyettes, Zakar Péter egy héttel ezelőtt Délmagyarban megjelent szavaira, amit az egyetem rektorának és szenátusának címeztek.

Zakar Péter
Zakar Péter
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A Délmagyar tudósítása szerint pénteken este kerekasztal-beszélgetésen vett részt Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, ahol állítólag arról beszéltek, hogyan kellene nemzetivé tenni az egyetemet, és miért látnák jónak, ha új városvezetése lenne Szegednek, és az nem Botka lenne. Ezt Zakar később egy Facebook-posztban cáfolta: azt mondta, ő nem beszélt az egyetem nemzetivé alakításáról.

Az Indexnek eljuttatott sajtóközlemény szerint hetvenkét egyetemi professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, tanszékvezető egyetemi docens, professor emeritus és professor emerita írta alá a petíciót, amiben azt írják,

Zakarnak az egyetem felső vezetőjeként nincs joga az intézmény nevében napi politikai ügyeket – ebben az esetben az önkormányzati választást – befolyásoló módon állást foglalni.

Szerintük ugyanis a rektorhelyettes kijelentései egyoldalúak, sértők és kieresztők. 

Dr. Zakar Péter az egyetem nevében tett, politikai véleményt tartalmazó nyilatkozatával súlyosan megsértette az egyetemi SZMSZ-t, így az egyetem polgárainak szabad világnézeti, vallási, lelkiismereti és politikai véleményalkotáshoz való jogát. Ezért az kérik, hogy a Szenátus ezt a kirívó esetet tárgyalja meg, és Dr. Zakar Péter rektorhelyettessel szemben az Egyetem Etikai Szabályzatában rögzített szükséges szankciókat tegye meg.  • Tippek
  • Lakáshitel