Kristóf megpróbálta megöletni a szüleit

01
2019.01.23. 20:45

Régen minden csendes volt, de mára tiszta Chicago, ami itt van, nyújtott betekintést a Fejér megyei Gyúró község hétköznapjaiba egy ottani boltos, amikor arról kérdeztem, hallott-e arról, hogy a faluban a hétvégén letartóztattak egy fiút, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy többeket megkeresett azzal, hogy öljék meg a szüleit.

A boltosnő aztán akkurátusan felsorolja, mi zaklatta fel a békés zsákfalu mindennapjait az utóbbi években: két éve egy autós üldözés volt itt, még lőttek is. Aztán a körzeti orvos kivágta a kis fákat az úton, amiket az újszülött gyerekek tiszteletére ültettek, mert a növények elfoglalták a parkolóhelyét. Meg aztán itt volt az a nagy jégkár is.

Amint látható, Gyúró nem feltétlenül fog bekerülni a kriminalisztikai szakkönyvekbe, hacsak nem azért, mert Kristóf megpróbálta eltenni az útból a szüleit, hogy hozzájusson az örökséghez. A TV2 Tények szerint egymillió forintot ajánlott fel két embernek is, ha megölik az anyját és az apját.

A faluban megdöbbentek azon, hogy náluk ilyesmi előfordulhat. Már aki hallott az ügyről, hiszen az 1277 fős település nagy része és az agglomeráció társadalmilag élesen elkülönül egymástól. Utóbbi terület egy ideje beköltözőknek ad otthont, akiknek az őslakosokkal gyakorlatilag semmilyen kapcsolatuk sincs. Kristófék is a frissen beköltözők közé tartoznak.

Ottjártunkkor Tóth Béla polgármester azt mondta, ő például még sosem találkozott a családdal, szerinte be sem jelentkeztek, de ez ma már általános, hiszen Székesfehérvár és Budapest is ideális közelségben van, sokan vesznek itt ingatlant, mert az árak messze elmaradnak a várostól.

Gyúró határában, még a falu közigazgatási határát jelző tábla előtt új építésű házak sorakoznak, ezek egyikében lakik a család, amelynek fiú tagját szörnyű bűncselekménnyel vádolják. A székesfehérvári bíróság kedden elrendelte a 19 éves fiú letartóztatását. Jászberényiné Király Teodóra, a Fejér megyei ügyészség szóvivője a TV2 Tények című műsorának azt mondta, a gyanúsított több személy felé többször is megismételte a kérését, hogy öljék meg a szüleit.

Ugyancsak a Tényeknek nyilatkozva Sebestyén Mária, a Fejér megyei rendőrség sajtóreferense azt mondta, a gyanúsított két éve mérget, majd kézifegyvert próbált szerezni, mindezek miatt a fiút emberölés előkészületével gyanúsítják. 

Iszonyatos és elképzelhetetlen, amin a szülők keresztülmennek ezekben a napokban. Hogyan hajthatja a fejét álomra egy anya, aki szembesül azzal, hogy a fia nem akarja őt többé az élők sorában tudni? 

Csengetésemre csak a család pulija rohan a kapuhoz, de a házból némaság árad, senki nem nyit ajtót, bár az autó is a kertben áll, és a friss havat is eltakarították az útról.

03
Fotó: Huszti István

A családi ház közvetlen szomszédságában fiatal asszony sepri a havat. Ő jóban van a családdal, éppen ezért ő sem szeretne semmit mondani idegeneknek, ahogy a következő szomszéd is inkább ellenségesen áll a faggatózó újságíróhoz.

Élesen villan a szeme, és nem érti, miért akarjuk őket zavarni. Amikor erről beszélgetünk, azt mondja, tudja, hogy egy újságírónak ilyesmi a dolga. A médiával szembeni ellenérzése sem most kezdődött. Azt mondta, neki nyolc éve tévéje sincs, és szánja az újságírókat, hogy ez a dolguk. Közbevetésemre, hogy sokakat érdekel, mi zajlik ebben az országban, azt mondja, nagyon sajnálja ezt az országot, hogy az emberek ezekre a hírekre vannak kihegyezve. Ezzel nehéz vitatkozni.

Ahogy az is világos, hogy a környékre leginkább olyanok költöztek, akiknek elegük lett a városi forgatagból, a stresszből, a politikából és médianyomulásból. Egy másik szomszéd éppen azt mondta, hogy amióta elköltöztek Budapest vonzáskörzetéből, a gyerekeitől a tabletet, a telefont is megvonta, ha szórakozni akarnak, ott van az erdő, a mező, mutat körbe a háza környékén.

Gyúró régi lakói és a – nevezzük őket így – újnomádok gyakorlatilag egyáltalán nem érintkeznek egymással. A fiúnak betelepülőként és tinédzserként biztosan nehéz volt itt elfogadtatnia magát, ráadásul a szórakozási lehetőségek is korlátozottak. Azért mégis akad olyan, aki emlékszik rá. Az egyik boltos felemlegeti egy régebbi beszélgetésüket, amikor a fiú arra panaszkodott, mennyire tart a szigorú apjától. Ő nem is tudja elhinni, amit erről a jóképű „babaarcú" fiatalról hallott, merthogy ki nem nézte volna belőle. Szerinte amúgy inkább csak feltűnési viszketegségből beszélhetett másoknak arról, hogy öljék meg a szüleit.

Egy falubeli fiatal viszont meglehetősen rossz véleménnyel van róla. Egy patkány, mondta kérdésemre, és hozzátette, hogy a srác milyen csúnyán elbánt egy haverjával, akire ráfogta, hogy összetört egy reklámtáblát, miközben ő rúgta szét. Egy helyi asszony pedig azt mesélte, hogy az ő fiának is neki akart egyszer menni a Kristóf.

A faluban öt bolt és csak egy kocsma működik, ez szerda délben kis híján tele van, ami a tulaj szerint amúgy igen ritka. Ott úgy emlékeznek Kristófra, hogy ritkán járt oda sörözni, és nem volt vele különösebb gond. Inkább a szomszédos Tordasra járt át, korábban ott is focizott és néhány hónapig ott dolgozott a helyi pizzériában. Tordason látták mostanában pár sráccal.

Kristóf tagadja, hogy meg akarta öletni a szüleit, azt viszont elismerte, hogy beszélt másokkal. A fiú elmeállapotát szakértők vizsgálják.