Fordítási hiba miatt ugorhattak egymásnak a zsidó szervezetek

IMG-20190115-WA0041
2019.01.23. 05:03 Módosítva: 2019.01.23. 09:59
Az EMIH szerint téves a hír, hogy a Dunába lőtt zsidók előkerülő maradványait Izraelben temetnék el, az izraeli belügyminiszter szavait félrefordították. Arje Deri válaszolt a Mazsihisz csütörtöki közleményére, szerinte vallási és emberi kötelesség a végső tisztelet megadása. Azt azonban most se cáfolta, hogy az esetlegesen megtalált zsidó maradványokat Izraelben temetnék el.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, Arje Deri izraeli belügyminiszter Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel folytatott tárgyalása után közzé tett egy videót a Twitter-oldalán, amelyben bejelentette, hogy az izraeli ZAKA mentőcsapata elkezdi a második világháború során Dunába lőtt zsidó áldozatok csontjainak felkutatását Budapesten.

Izraelita vagy izraeli temetés? 

Magyarországon először a Kibic.hu számolt be a hírről, ők a videóban elhangzott nyilatkozatot úgy fordították, hogy “Deri ígéretet tett arra, hogy a mártírok maradványait Izraelbe szállítják és méltóképp temetik majd el”. Ezt a hírt vette át még aznap több más médium mellett az Index is.

Az izraeli Jerusalem Post és a Times of Israel is hasonlóan értelmezte az izraeli belügyminiszter szavait, előbbi ráadásul megkereste Deri hivatalát, ahol megerősítették a hírt, hogy a két ország belügyminiszterei megegyeztek a holttestek Izraelbe történő szállításáról. Az üggyel kapcsolatban kerestük a magyar Belügyminisztérium sajtóosztályát, de eddig nem érkezett válasz.

UPDATE 2019.01.23-án 15:30-kor: Olvasónk jelezte, hogy a Jerusalem Post szerdán frissítette a cikket. Azt írják, helytelenül állították, hogy az esetlegesen megtalált maradványokat Izraelbe szállítanák. Közben a Times of Israel is javította a cikkét, az új verzióban már ők is izraelita temetésről írnak. 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kedden megjelent cikkében tagadja a hírt, szerintük fordítási hiba történt, az izraeli politikus ugyanis a videóban a héber Kever Jiszráél (magyarul Izrael sírjaiba) kifejezést használta, amely az izraelita temetést jelenti és nem az Izraelben történő temetést. A fordítási hibával a Mazsihiszt okolva megjegyzik,

igen furcsa, ha egy zsidó szervezetben nem tudnak eléggé héberül.

UPDATE 2019.01.23-án 10-kor: Az eredeti Twitter-bejegyzésben van egy videó és egy szövegrészlet is. A szöveges bejegyzés legvégén írja a belügyminiszter a félreérthető, vagy többféleképpen érthető mondatot, hogy "ha találnak csontokat, akkor azokat Izrael sírjaiba kerülnek."

A Mazsihiszt felkavarta a kutatás híre

Ezzel a másik hazai zsidó egyházi szervezet, a Mazsihisz csütörtöki közleményére utalnak. Heisler András, a szervezet elnöke arról írt, hogy a maradványok Izraelbe történő szállításának indoka ”figyelmen kívül hagy releváns halachikus (zsidó vallásjog) megfontolásokat."

Közösségünket felkavarta a kutatás híre, különösen az esetlegesen megtalált maradványok minden körülmények közötti Izraelbe szállítása.

Heisler szerint a Duna sodrása miatt ma már amúgy is felesleges a kutatás, és ha mégis eredményes lenne, az “sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nemzsidó holtak nyugalmát és méltóságát". A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben kérte Magyarország és Izrael Állama belügyminisztereitől a kutatások felfüggesztését.

Derit megdöbbentette a Mazsihisz közleménye

Keddig kellett várni az izraeli belügyminiszter válaszára, amit az EMIH magyarra fordítva közzétett a honlapján. “Döbbenettel fogadtam a neológ (reform) magyar hitközség (Mazsihisz – szerk.) közleményét, amelyben mindenféle mondva csinált okokra hivatkozva, a zsidó lelkiismerettel szemben állva, ellenzik a holokauszt, Duna medrében nyugvó zsidó mártírjai földi maradványainak felkutatását, így azt, hogy végső nyugalomra legyenek helyezve, a zsidó előírások szerint." Deri szerint a végső tisztelet megadása elsődleges emberi és zsidó kötelesség.

Felháborító, megrázó és elitélendő, hogy vannak olyanok, akik nem riadnak vissza attól, hogy cinikus politikai előnyt szerezzenek a holokauszt mártírjainak kárára.”

– írja a belügyminiszter. A politikai előnyt vélhetően arra értette, hogy a Mazsihiszben májusban tisztújítás lesz, és Heisler András újraindul az elnöki posztért.

Megkeresésünkre a Mazsihisz azt mondta, ők lezártnak tekintik az ügyet, és nem kívánnak a továbbiakban ezzel foglalkozni. Honlapjukon közzétettek egy videót a 2016-os Kozma utcai temetésről, amikor a Margit híd felújítása során megtalált zsidó és nem zsidó csontmaradványokat hosszas vallási viták után végül katolikus, református és ortodox zsidó egyházi vezetők, valamint Balog Zoltán, korábbi emberminiszter jelenlétében neológ zsidó szertartás szerint temették el. A videó fölött azt írják, az "a kegyeleti aktus és főhajtás kötelező volt és lezárt egy korszakot.” Az EMIH cikkére – hogy félrefordították az izraeli belügyminiszter szavait – nem reagáltak.

A Kibic arra mutat rá Deri közleményével kapcsolatban, hogy az izraeli politikus nem cáfolta meg a széles körben elterjedt hírt, hogy az esetlegesen megtalált maradványokat Izraelbe szállítanák. A lap emlékeztet, Deri az ultraortodox Sasz párt vezetőjeként éppen az izraeli parlamenti választásokra készül, és a zsidó áldozatok maradványainak eltemetése melletti kiállása a kampány része lehet. Keresték az izraeli belügyminiszter hivatalát, hogy tisztázzák a kérdést, de egyelőre nem érkezett válasz.

Orbán Viktor engedélyezte a kutatást

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Holokauszt zsidó áldozatainak Izraelben élő hozzátartozói keresték meg az ultraortodox ZAKA szervezetét, amely közbenjárására David Lau, izraeli főrabbi meggyőzte Orbán Viktort, hogy engedélyezze a budapesti kutatást. A miniszterelnök Köves Slomót, az EMIH vezetőjét bízta meg a szervezési munkákkal és felajánlotta a magyar kormány segítségét. 

Az izraeli búvárcsapat az engedély birtokában rögtön Budapestre utazott, és megkezdték a szonáros kutatásokat a Duna Margit híd felőli részénél. A háromnapos felderítő kutatások során nem jártak sikerrel, de február végén egy húszfős csapattal visszatérnek és folytatják a munkát, tudta meg az Index Ilan Berkovichtól, a kutató csapat vezetőjétől. 50-50 százalék esélyt ad arra, hogy a későbbiekben találnak-e maradványokat, vagy sem. „Nagyon sok függ attól, hogy mennyi és milyen természetű víz alatti munkálatok folytak a második világháború óta a Dunában azokon a területeken, ahol vizsgálódni fogunk."

(Borítókép: Próbakutatást végzett a Margit híd mellett a Dunában a ZAKA izraeli mentőcsapat. Fotó: zaka.us)