Mihály
2 °C
16 °C

Döntöttek a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokról

2019.01.24. 18:03

Döntöttek a felsőoktatási intézmények a februárban induló képzések ponthatárairól: a csaknem öt és félezer jelentkezőből 4184-en jutottak be a keresztféléves képzési formára - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel. A ponthatárok a felvi.hu oldalon érhetők el.

  • A keresztféléves felvételi eljárásban alapképzésre 414, felsőoktatási szakképzésre 96, mesterképzésre pedig 3674 jelentkezőt vettek fel.
  • A legnépszerűbbek a műszaki és a gazdaságtudományi mesterképzések voltak: ezekre mintegy 1400, illetve 1100 hallgató nyert felvételt.
  • A legtöbb jelentkező (1074) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi a Szent István Egyetem 433 és a Debreceni Egyetem 349 felvett jelentkezővel.
  • Veszprémi Károly, a BME oktatási rektorhelyettese pénteken ezt azzal egészítette ki, hogy az összes felvett 29 %-a a BME-re jutott be. Túlnyomó részük, 1055 fő állami ösztöndíjas képzésben kezdi meg tanulmányait. "A 2018-as adatokkal összehasonlítva közel 10%-os a növekedés, ami jelentős eredmény a kedvezőtlen demográfiai folyamatok tükrében (országosan nem nőtt a felvettek száma)." A felvettek átlagos pontszáma nem csökkent, sőt egyes szakokon kismértékben növekedett - közölte a rektorhelyettes. 
  • A hivatal tájékoztatása szerint a felvételizők az e-felvételiben ellenőrizhetik pontszámaikat és az általuk megjelölt szakok ponthatárait. Akik megadták a mobiltelefonszámukat, eredményükről SMS-ben is értesítést kapnak.

Az Oktatási Hivatal legkésőbb január 25-ig közzéteszi besorolási döntését, amelyből kiderül, hogy egy felvételiző az általa megjelölt és rangsorolt képzések közül melyiken érte el a bejutáshoz szükséges ponthatárt. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt. Az e-felvételiből letölthető besorolási döntés a jogorvoslat lehetőségéről is tájékoztat.