Publicus: A Jobbik szavazói is közös ellenzéki EP-listát akarnak

2019.01.24. 09:33

Az ellenzéki szavazók 71 százaléka szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásokra egységesek legyenek - írta a Népszava megbízásából készült közvélemény-kutatásában a Publicus.

A cég szerint a megkérdezettek több mint fele, az ellenzéki szavazók 80 százaléka egyetért a közös ellenzéki EP lista kezdeményezésével, és ugyanennyien gondolják azt, hogy egy ilyen lista sikeres lenne. Meglepő állítás, de a Publicus szerint leginkább a Jobbik-szavazók (88 százalék) akarnak közös ellenzéki listát. 

A közvélemény-kutatók szerint, ha az ellenzék közös listán, nem pedig külön-külön indulna az Európai Parlamenti választásokon, akkor 4 százalékponttal csökkenne a bizonytalan szavazók aránya, ugyanakkor ez a megoldás a Fidesz szavazótáborát is mobilizálná. A Publicus szerint összességében közös lista esetén több szavazatot szerezne az ellenzék. 

Két héttel ezelőtt megírtuk, hogy több ok miatt sem várható, hogy közös listát állítson az EP-választásokra az ellenzék, erről részletesen itt olvashat