Közel 1500 magyar településen nincs gyógyszertár

2019.01.24. 10:35

1486 olyan település van Magyarországon, ahol egyáltalán nincsen gyógyszertár, ez derült ki a 24.hu kutatásából. Ez egyébként a 3155 hazai település negyvenhét százaléka.

A lapnak a Magyar Gyógyszerészi Kamarát vezető Hankó Zoltán elmondta, a jelenlegi magyar helyzet Európában jónak számít, és van, ahol sokkal több gyógyszertár van, ám akadnak helyek, ahol szinte nincsenek is. 

Nem meglepő, hogy a probléma elsősorban a pár száz fős településeket érinti, az ezer főnél nagyobb falvakban már jellemzően elérhető valamilyen gyógyszertári szolgáltatás. 

Az adatbázisok szerint ma hozzávetőleg 2300 közforgalmú és 680 fiókgyógyszertár van Magyarországon, ez közel 3000 egységet jelent. Ezt egészíti ki kétszáznál több kézigyógyszertár és száznyolcvan intézeti ellátóhely.

Hankó a lapnak elmondta,  azokon a településeken, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, a lakosságszámtól függetlenül létesíthető új közforgalmú vagy fiókgyógyszertár. "A fiókgyógyszertárakkal támogatják, hogy a kisebb településeken is legyenek patikák. Ezeknek nem kell annyit nyitva lenni és gyógyszerkészítést sem kell helyben vállalni" - mondta.