Lemondott Magyarország norvégiai tiszteletbeli konzulja, mert ez a kormány vállalhatatlanná vált számára

2019.01.24. 17:59

"Növekvő aggodalommal figyeltem, hogy az utóbbi években Magyarország kormánya mind jobban letért a liberális demokrácia jól bevált útjáról, a közmédiát a kormány szócsövévé változtatta, ellehetetlenítette a független kormánykritikus sajtót és rádiót, szükségtelen beruházásokkal, saját párthívei mértéktelen gazdagodását segítette elő, a korrupció és a nepotizmus országává változtatta"

- írta lemondó levelében Vánky Eszter, Magyarország norvégiai tiszteletbeli konzulja december 18-án Szijjártó Péter külügyminiszternek, írja a Valaszonline.hu. Választ a külügytől azóta sem kapott levelére.

Vánky a lapnak azt mondta, nem egyik napról a másikra hozta meg döntését, de mostanra már tényleg úgy látja, hogy a demokrácia egészséges működésének alapvető feltételei is hiányoznak az országból. 

"Ami most Magyarországon történik, tényleg nem hagyhattam szó nélkül"

- mondta. Levelében úgy fogalmazott:

"Az a bizonyos utolsó csepp a pohárban az un. rabszolgatörvény súlyosan szabálytalan elfogadása, a független bíráskodást megkurtító közigazgatási bíróság létrehozása, valamint mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselők törvényes tevékenységének megakadályozása, majd a köztelevízió épületéből történt erőszakos eltávolítása volt”.

"Mindezek alapján ezt a kormányt többé nem tudom védelmezni és képviselni, tiszteletbeli konzuli állásomról ezennel 2018. december 31-i hatállyal lemondok, a címerpajzsot épületünkről leveszem"

- zárja levelét Vánky, akivel váltott is a Válasz néhány szót. Azt mondta:

Soha nem voltam politikailag aktív, soha nem voltam magyar állampolgár, a magyar politika és közélet nem központi része a hétköznapjaimnak, mert egészen mással foglalkozom. Ettől még érdekel, mi történik Magyarországon; egyre több cikk jelent meg a nyugati sajtóban, és egyre többször kezdték kérdezni tőlem, mi történik Magyarországon. Soha nem voltam radikális szocialista, hanem – mint a legtöbb erdélyi, aki a kommunizmus elől menekült el – polgári érzelmű vagyok, de ami most történik Magyarországon, azt már tényleg nem hagyhattam szó nélkül

Vánky Esztert Jeszenszky Géza kérte fel a feladatra még 2012-ben. "Az 57 éves, székelyudvarhelyi születésű (majd Ceaușescu Romániájából családjával 10 évesen Svédországba emigrált) szülész-nőgyógyász kutatóprofesszor leginkább tudományos területen próbálta megteremteni a kapcsolatot a norvég város egyeteme és a SOTE között. Emellett a mai napig tevékeny támogatója a hátrányos helyzetben felnövő, tehetséges erdélyi gyerekeket" - írja a Válasz.