Pintér körlevélben informálta a BM-et, mit tegyenek, ha odamennek az ellenzékiek

2019.01.24. 12:44

Körlevelet írt Pintér Sándor belügyminiszter a tárcájának, hogy mi a teendő abban az esetben, ha ellenzéki képviselők megpróbálnak bejutni a Belügyminisztérium, vagy az az alá tartozó valamelyik intézmény épületébe – derül ki az Index birtokába került dokumentumból.

A körlevélben Pintér arról ír, hogy "az elmúlt időszak eseményei alapján feltételezhető", hogy országgyűlési képviselők jogsértő módon akarnak belépni ezekre a helyekre.

Pintér levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a képviselőket csak a megbízatásuk ellátásában kell támogatni, de ebbe nem tartozik bele "a gyülekezési jognak a hatályos szabályozástól eltérő gyakorlata". A miniszter szerint a képviselők nem sérthetik az intézmények rendeltetésszerű működését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a képviselők oda csak munkaidőben léphetnek be, és csak munkaidőben lehetnek ott, ezen kívül ott tehetik fel a kérdéseiket, ahol az érintett szerv erre nekik lehetőséget ad. 

A miniszter kitért arra is, hogy a titkos iratoknak helyt adó ún. TÜK-irodákba és a fegyverszobába való belépésre külön szabályok vonatkoznak, akárcsak a TÜK-iratokba való betekintést. Erre soron kívül engedélyt csak a belügyminiszter és annak helyettese adhat – írta a tárcavezető. 

Pintér arról is írt, hogy petíciót csak munkaidőben lehet átadni, azt az ügyfélszolgálat vagy a panasziroda vezetője veheti át. 

Amennyiben rendbontás van, azonnal tájékoztatni kell a közbiztonsági főigazgatót, akinek a feladata, hogy haladéktalanul mozgósítsa a rendőrséget.

Mint ismeretes, korábban az MTVA épületébe mentek be ellenzéki képviselők, hogy egy petíció beolvasásáról konzultáljanak a közmédia vezetőjével. Ám az MTVA-ban senki sem állt szóba velük érdemben, a bent tartózkodásuk pedig botrányba fulladt, amikor az épületben tartózkodó fegyveres biztonsági őrök kidobták többjüket, köztük Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, míg a DK-s Varjú Lászlót leteperték. A képviselők szerint az őrök ezzel törvényt sértettek, ám az ügyészség úgy foglalt állást, hogy a képviselők sértettek törvényt.