Tényleg mindig csak fikáz az Index?

igen nem

Bedobtuk 2018 összes Index-cikkének címét és ajánlóját egy nagy táblázatba, hogy megnézzük, milyen szavak, jelzők szerepeltek legtöbbször, melyik magyar vagy külföldi politikust említettük a leggyakrabban, és hogy igaz-e, az Index csak fikázni tud, miközben a pozitív dolgokat már a címekben is elhallgatja. Spoiler: kiderült, hogy nem, sőt!

Összesen 34 442 címünk volt 2018-ban, ebből az adatbázisból dolgoztunk. És mielőtt végigvennénk az érdekesebb halmazokat, fontos leszögezni, hogy itt nem egy komoly tartalmi elemzésről van szó, csak és kizárólag a címekben szereplő szavakat néztük meg, messzemenő tartalmi következtetéseket nem érdemes levonni belőlük. Ettől függetlenül így is érdekes, milyen szavak, személyek, jelzők futottak leginkább nálunk tavaly.

Kezdjük a leggyakrabban előforduló igékkel: szomorú módon a meghalt szó lett az első. De ne csüggedjünk, rögtön a második a jön, sőt, a harmadik már a nyer szó. A fizet csak a 19., a lemond pedig csak a 24. 

CartoDb térkép embed

Ha a jelzőket nézzük, tényleg nem érheti az a vád az Indexet, hogy csak a rosszat írja, és csak fikázni tud: új, több, első, nagy – ezek vezetik a listát. És bár a halálos szó valamelyest megtöri a lendületet, rögtön utána a legnagyobb és legjobb szavak jönnek. Hogy a 15. helyre felfért a brutális szó a címekben szereplő legnépszerűbb jelzők közé, az elég szomorú, remélem, minden kolléga elgondolkodik rajta.

CartoDb térkép embed

Érdekes lista a szókapcsolatok gyakorisága is. A halálos baleset vezet sajnos, de hát ez van, a newsroom becsülettel közzéteszi az ezekről szóló híreket. A második a milliárd forint, a harmadik az év börtön. A Stop Soros csak a 14. helyre tudott befutni, hiába tett meg mindenki mindent, hogy jobb helyen végezzen. A Sargentini-jelentés pedig csupán a 36. helyen zárt.

A leggyakrabban előforduló szavakat rovatonként is megnéztük. Ez talán egy picivel többet mond nekünk a szerkesztőségben, mint az olvasóknak. Ami minden rovatra jellemző érdekesség: a magyar szó mindenhol benne van az első hatban. Sőt, a politikarovatot leszámítva az első kettőben. Az év, az új és a nagy szavak szintén minden rovatra jellemzően sokszor fordultak elő a címekben. A politikarovatban Trump és Orbán, a gazdaságrovatban a forint, a kultban a film, a techben az új, a sportban az első, nyert és kikapott szavak végeztek az első ötben.

Ha csak az igéket nézzük rovatokra bontva, azt kapjuk, hogy a politikarovatban a meghal szó volt a leggyakoribb, de itt tudni kell, az Index politikarovata nem szűken vett politikai tartalom, leginkább belföldi-külföldi híreket jelent. A gazdaság- és a kultrovatban is a jön szó vezet, mindkét rovatban folyamatosan nagy a várakozás, ezek szerint a politika rovatban ez már eltűnt. A jelzőket tekintve az új szó vezet minden rovatnál, kivéve a sportot, ahol csak a harmadik leggyakoribb jelző. 

Színekből a fekete volt a leggyakoribb, de hál' istennek a fehér a második, nincs minden veszve.

A címekben szereplő nevek alapján a top 10-be nyolc politikus és/vagy gazdasági szereplő és csak két sportoló fért bele: Hosszú Katinka és Ronaldo. Az első Magyarország miniszterelnöke, a második leggyakrabban előforduló név pedig az amerikai elnök, Trump volt. A két sportoló lenyomta Putyint, Orbán leggazdagabb barátja, Mészáros Lőrinc pedig Soros Györgyöt. A top 10-be befért Lázár János, kíváncsiak leszünk, sima képviselőként meg tudja-e tartani 2019 után a listán szereplő előkelő helyét.

Ha csak a jelenleg aktív parlamenti képviselőkre keresünk rá, azt kapjuk, az első tízbe három ellenzéki politikus fért bele: Gyurcsány a negyedik, Szél a hatodik és Hadházy a nyolcadik helyen. Természetesen a miniszterelnök vezeti a listát, őt Lázár és Szijjártó követi.

A pártokat nézve természetesen a kormánypártok vezetik a listát. Második a Jobbik, ami szintén arányos a választási eredményt nézve, ráadásul a listát vezető kormánypártokhoz köthető média a választási kampányban talán a Jobbikkal foglalkozott a legtöbbet, az érdekesebb részeivel a hagyományos értelemben vett újságok is foglalkoztak. A további sorrend: LMPMomentum, MSZP. Az MSZP és DK helyezése a valóságban jobb lehet, a párt neve azért nem 100 százalékosan mérvadó, mert sokszor úgy írunk erről, hogy a vezető politikusaik szerepelnek a címben. Például a DK-ra sokszor eleve Gyurcsány Ferencet említve utalunk. A Momentum pedig azért szerepelhet az előző pártoknál is jobban, mert a pártelnököt leszámítva nincs olyan országosan ismert politikusa, akinek a neve hívószóként csenghet egy címben. Így ott a Momentum fog szerepelni.

CartoDb térkép embed

A címekben előforduló nemzetiségre utaló szavak sem hoznak meglepő eredményt. Legtöbbször a magyar szó szerepelt, amit az orosz és az amerikai követett. Természetesen a nagyhatalmak szerepelnek kb a top 10-ben, a 11. helyre felfért Románia. Viszonylag sokszor szerepelt a szaúdi és brazil is.

Ha a megyeszékhelyek nevének gyakoriságát nézzük 2018 indexes cikkeinek címében, Budapest vezeti a listát, a lakosságszámot tekintve kicsit felül is reprezentálva. Ám rögtön utána Szeged, Győr és Veszprém következik – mindhárom megyeszékhely szintén picit felülreprezentált a listában a lakosságszámot nézve. Debrecen az ötödik leggyakrabban előforduló megyeszékhely címekben. Tegyük hozzá, természetesen minden itt szereplő grafika inkább csak érdekesség, hiszen millió esetben fordul elő, hogy nem kerül címbe például a Debrecen szó egy debreceni ügyről szóló cikkben.

A nemek között elképesztően kiegyenlített a helyzet az Index címekben. 660 férfi mellé 654 jutott.

A leggyakrabban előforduló számneveknél valami furcsa, chemtrailes okból a kettő/két olyan szinten felülreprezentált, hogy meg sem próbáljuk megmagyarázni. Második a millió, és harmadik a három.

Ha a kormányzati intézményeket nézzük, a kormány szó első helyen szereplése után a listát a rendőrség, a bíróság és katonaság vezeti. A Nébih pedig az Állami Számvevőszéket is megelőzi: bár jó sok cikkünk volt a választási kampány hajrájában az ÁSZ ellenzéki pártokat büntető döntéseiről, de látszik, a Nébih megbízhatóan, kiegyensúlyozottan szállította egész évben a lefoglalt rothadó húsokat, a mérgező gyógyszereket, a visszahívott tejeket.

A cégeknél, sportkluboknál a Real Madrid vezeti a listát, gratulálunk a sportrovatnak. Sőt, még a második helyen is fociklub van, de már magyar: a Fradi. Hogy a harmadik helyen az ENSZ végzett, az már csak azért is meglepő, mert – talán ennyi műhelytitkot elárulhatunk az olvasóknak – biztosan lehet tudni, hogy ha az ENSZ szó benne van egy cikk címében, az tizedeli a kattintást.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)