Emma
-2 °C
6 °C

Karácsony bérlakásprogrammal és Budapest Agorával száll ringbe az előválasztáson

DMARC20190126004
2019.01.26. 14:22

Bemutatta a programját szombaton Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. Karácsony szerint a Budapestnek szolidárisabbnak, kreatívabbnak és zöldebbnek kell lennie, ehhez közös döntéshozatal és közös főváros kell.

A politikus tízpontos javaslatot állított össze, amelyet társadalmi vitára is bocsát, mert - mint fogalmazott - olyan városvezető akar lenni, aki képviseli a közös akaratot, de nem hiszi, hogy azt neki egyedül kell kitalálnia.

Karácsony Gergely programjában első helyen szerepel a demokratikus működés erősítése, amelynek érdekében a Fővárosi Közgyűlés állampolgári javaslatokat is tárgyalna, és

a városháza lakók felé való nyitás keretében egy új közparkban létrehozná a Budapest Agórát.

"A nyitott városháza azt üzeni, hogy nyitott a városvezetés" - mondta. Kiemelte még a megkötött szerződések, közérdekű adatok átláthatóságának biztosítását is.

A politikus programjában több pontban is foglalkozik a klímapolitikával, környezetvédelemmel. Karácsony Gergely fontosnak tartja a faállomány megóvását és fejlesztését, a szmogriadó-rendelet módosítását és olyan területek kijelölését is, ahova környezetszennyező autóval nem lehet behajtani. Emellett a klímavédelmi alap forrásait egy klaszteren keresztül használná fel.

A politikus megakadályozná, hogy a mostani zöldterületeket építési területté lehessen nyilvánítani, a főépítész mintájára főkertészt nevezne ki, és megőrizné a Városliget és a Római part eredeti formáját.

A legtöbb tennivaló Karácsony Gergely elmondása szerint a közlekedés területén van. Úgy véli, elektromos buszok beszerzésével folytatni kell a buszállomány cseréjét, és Pesten is folytatni kell a fonódó villamoshálózat kiépítését, valamint városrészeket összekötő kerékpárutakat kell építeni. 

Zugló jelenlegi polgármestere főpolgármesterré választása esetén a lakhatási helyzeten úgy javítana, hogy

4,5-ről 10 százalékra emelné a bérlakások arányát, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák.

Karácsony Gergely szerint Budapesten leállt a gazdasági növekedés, amit újra be kell indítani, ehhez innovatív gazdaságra van szükség, a most nem használt ipari területeket újra kell hasznosítani. Budapestnek a tudásalapú gazdaságba való átmenet nyertesének kell lennie - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök videóüzenetben állt Karácsony Gergely mellé
Bajnai Gordon volt miniszterelnök videóüzenetben állt Karácsony Gergely mellé
Fotó: Mónus Márton / MTI

Mindezek mellett Karácsony Gergely azt mondta, szoros együttműködést alakítana ki nyugat-európai városokkal, így olyan uniós forrásokhoz is hozzáférnének, amelyek a kormánytól függetlenül is elérhetőek.

A programbemutatón részt vett Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti választmányának elnöke mellett a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio is.

Az MSZP-s Horváth Csaba, Karácsony riválisa az ellenzéki előválasztás első fordulóján, január 8-án mutatta be Szabad Budapestet most! címre hallgató programját. A január 28. és február 3. között tartott előválaszáson a választópolgárok személyesen 33 helyszínen adhatják le voksaikat: hét forgalmas csomópontban felállított sátorban és huszonhat partirodán.