A Kétfarkú Kutya Pártot is megtalálta magának az Állami Számvevőszék

2019.01.26. 22:51

„A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A választási kampány költségeire vonatkozó kortlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható. A tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása nem volt átlátható és elszámoltatható. Az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt" - ezt kapta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) válaszul, miután leadta a párt az elszámolását.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a párt büntetést kapna, vagy megvonnák a támogatását, mint ahogy azt tette az ÁSZ a Momentum és a Párbeszéd esetében, de az MKKP arra számít, hogy ők is hasonló sorsra jutnak majd.

„Ezt ugye mind azért, mert 5 nap helyett csak 8 nap alatt tudtuk leadni a 176 430 oldalas elszámolást, az Állami Számvevőszék pedig úgy tesz, mintha nem kapott volna tőlünk semmit. Az ÁSZ-al beszélni fél éve nem sikerül: emailekre nem válaszolnak, telefont nem veszik fel és iwiw-en is elérhetetlen a szervezet. Úgyhogy esélyes, hogy úgy járunk majd, mint a Példabeszéd és a Momentán" - írta a párt a honlapján.

Azt is leírták, hogy mennyire körülményes volt minden szükséges irat összegyűjtése, többek között azért is, mert a pénzügyesük éppen nyaralt, amikor el kellett küldeni az ÁSZ-nak az elszámolást. Gyorsan összeszedtek minden szükséges papírt, de kicsúsztak a határidőből, ami egyébként az MKKP jogi érvelése szerint nem jogvesztő erejű a törvény értelmében, vagyis legfeljebb késedelmi büntetés terhe mellett, de az ÁSZ-nak el kellett volna fogadnia a késve benyújtott elszámolást.

„Ment a szkennelés meg a szükséges listák, fájlok összeírása, nyomtatása, aláírása non-stop, mire elkezdtük feltölteni a szükséges anyagokat, lezárta a rendszer a feltöltési lehetőséget, így a szükséges doksikból hármat sikerült feltölteni határidőre, mert tizenegykor kezdtem a feltöltést, sajnos éjfélkor lezárt a rendszer. Egy, szerintem nagyon udvarias levelet írtunk, együttműködési igényünket kifejezve, hogy ugyan adjanak már két napot, nyissák meg a felületet, hogy fel tudjuk tölteni, amit kértek, de sajnos ebbéli kérésünket elutasították. Nem baj, feladjuk nekik postán tértivevénnyel, hátha az jó lesz. Nem lett jó, visszaküldtek minden papírt és a CD-t is, amire a feltöltendő anyagokat kiírtuk nekik" - írta az MKKP.

Az MKKP egyébként feltett a honlapjára minden dokumentumot, ami az elszámoláshoz kell, mindenki számára elérhető, ahogy az is, hogy milyen kifogásokkal éltek az ÁSZ jelentésével szemben.