4 perc alatt hekkelhették meg a 2016-os Orbán interjút

2019.01.28. 22:36

Folytatódott a bíróságon Orbán 2016-os karácsonyi interjújának meghekkelésével kapcsolatos per. Az erősen alákérdezős beszélgetést megtoldották pár el nem hangzó, az interjú tartalmát erősen módosító mondattal, mint például:

  • Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.
  • Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.

A RTL beszámolója szerint a mai tárgyaláson a vád kitartott amellett, hogy a volt felelős szerkesztő hekkelte meg a cikket. Az informatikai szakértő szerint az általa használt számítógépen megtalálható az eredeti és a módosított szöveg is. Mindekettő törölt, de helyreállítható állapotban volt a gépen. Szintén a szakértő állapította meg, hogy a szerkesztő saját laptopján, de a külsős korrektor adtait használva jelentkezett be a szerkesztő programba. A korrektor aznap szabadságon volt, de az eredeti cikket megkapta, viszont elmondása szerint nem foglalkozott vele, mert szabadsága révén nem vele feladata.

A megvádolt egykori felelős szerkesztőt viszont védik volt kollégái. Egyikük szerint a négy perc, ami alatt módosították a szöveget, nem elég arra, hogy a tördelés miatt keletkezett tolódásokat feltűnésmentesen átszerkesszék, még akkor sem, ha egy szakember végzi a módosításokat.

A tárgyalás áprilisban folytatódik.