Karácsony fideszes helyettese, vagy Horváth Csaba hatalmas irodája fogja eldönteni az előválasztást?

2019.01.28. 20:22 Módosítva: 2019.01.28. 20:23

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje és Karácsony Gergely zuglói polgármester, szintén főpolgármester-jelölt vitázott egymással az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn este annak apropóján, hogy elindult az ellenzéki előválasztás: ki legyen az ellenzék főpolgármester-jelöltje. Hétfőn reggel mind a ketten le is adták a szavazatukat a szerintük esélyes jelöltre, amelyről a műsorban szemérmesen nem árulták el, hogy ki az, de aztán kiderült, hogy mind a ketten saját magukra szavaztak.

atv
Fotó: ATV

Ezután jött a műsornak a vita része, amelyből kiderült, hogy Horváth és Karácsony másképpen képzelik el a fideszes kormányzattal illetve a budapesti Fidesszel  az együttműködést. Karácsony Gergely azt mondta, a Fidesz kiüresíti a demokratikus intézményeket, ők viszont tesznek ellene, és ezért is büszke hogy elindult az előválasztás. Horváth Csaba azt mondta, amit Budapest ellen folytat a kormányzat, az háború, és ebben Orbánt Tarlós mindenben kiszolgálja. És Tarlósnak egy szava sem volt, hogy tíz év alatt 200 milliárddal csökkent Budapest büdzséje, hogy a városligetet elvitték építési telekként, elvették a főváros iskoláit, kórházait.

Olyan főpolgármester kell, aki felveszi a kesztyűt ellenük.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy sokan szeretnének változást, sokféle ember.

Megtanultam, hogy egy széthúzó társadalomban hogyan lehet sok színű tábort integrálni. 

Horváth Csaba ekkor kényszerítette először magyarázkodásra Karácsonyt, mert, mint mondta, Karácsony mindenkivel együtt akar dolgozni. Ezzel szemben Horváth arra tett ígéretet, hogy szolgálni és képviselni fogja a Fidesz szavazókat is, de neki nem fér nekem bele „a Budapestet romboló NER-rel való együttműködés. Ön választana közvetlen munkatársnak fideszest?” - kérdezte, mert szerinte Karácsony a NER ellenében együtt akar dolgozni a NER-rel, így főpolgármester-helyettes is lehetne fideszes.

Példának Horváth azt mondta, hogy hogyan nézne ki, ha Eger várának falán állna Dobó István, aki gondterhelten szétnéz, majd felismeri lent Jumurdzsákot, lekiabálna neki, hogy te vagy a legjobb harcos az ellenségből, ezért dolgozzanak együtt: védjed te a déli kaput meg a lőpor raktárt:

A NER-rel nincs alku, az ostromlott várba nem engedhetünk ellenérdekű felet a városvezetésbe. Tárgyalunk a kormányzattal de nem lehet belső informátoruk, aki ezt a helyzetet kihasználhatja.

Erre Karácsony azt mondta, nem őt vádolták meg azzal, hogy együttműködik a NER-rel, hanem az MSZP-t szokták.

Ma Magyarországon olyan a helyzet, hogy nem tudunk együtt működni a Fidesszel, mondta Horváth, akinek erre Karácsony azt mondta, nagyon méltatlan volt ez a beállítás.

Majd arra vették a kanyart, hogy vajon miért ül Horváth Csaba továbbra is egy nagy irodában a városházán, holott már MSZP-s frakció sincs, nemhogy főpolgármester-helyettesi pozíció - amivel Horváthnak annak idején akkor az iroda járt -, amire azt mondta a szocialista politikus, hogy ő  13 éve abban az irodában ül, és hogy régebben ül ott, mint Tarlós:

Hadd ne kelljen elnézést kérni, amiért ugyanabban az irodába ülök, mint 13 éve.

Majd hozzátette Horváth, hogy Tarlósnál bárki jobb főpolgármester lesz, és úgy végre olyan lesz a főpolgármester, aki a budapestieket képviseli, és szóvá teszi, ha a kormány Budapest ellenes politikát folytat. Tarlós ehhez gyáva, mondta.

Szerinte vissza kell szerezni az iskoláinkat, a kórházainkat, és a kormány fél a népszavazástól. Ez az utolsó eszköze a város vezetésének. Egy kétmilliós várossal nem packázhat a kormány, és nem nézheti fejőstehénnek az itt élőket, miközben Orbán palotájára van pénz, megastadionokra van pénz, de a városligetben egy park rendbetételére nincs, mondta.

Karácsony szerint sem tette szóvá Tarlós ezeket az ügyeket, de nemcsak hogy nem állt ki a városért, a gondolkozása is lemaradt néhány évtizeddel, hogy milyen egy XXI. századi város: milyen a közlekedés, hogyan viszonyulnak a zöld felülethez, a lakosaikhoz.

A világ teljesen más irányba megy, mint ma Budapesté: fiatalok milliárdos cégeket irányítanak egy laptopról, de közben meg idős emberek emberek meghalnak a saját lakásukban a forróságban, vagy megfagynak, mondta a zuglói politikus.

Elfeledkeztek erről a városról gondolkodni.

Szerinte sokkal kreatívabb, sokkal zöldebb városra lenne szükség. Sok sok apró lépésre van szükség, hogy ne lehessen zöldterületet átváltani építési területre, a víz ne tűnjön el a csatornába, hanem lehessen öntözésre használni, sorolta.

Önállóság, a szabadság és pénzügyi függetlenség megteremtése fontos, mondta Horváth. Nem bújhat jogszabályok mögé egy főpolgármester, hogy már nem az ő hatásköre, mert az állam államosított, ezért nem érdekli, hogy milyen az itt élők egészségi állapota. Nem mondhatja egy főpolgármester hogy neki mindegy hogy itt van-e a CEU vagy máshol, hogy nem érdekli, hogy éppen elszállítják a Nagy Imre szobrot.

Az okos város ma Tarlós ellentéte.

Karácsony ezután azt mondta, nem a Fidesz felé nyitna, de aki változást akar, szerinte azt integrálni kell.

Vagy én nyerem meg ezt a választás vagy senki, ezt olvasom ki a felmérésekből, mondta Karácsony. Szerinte az a fontos, hogy létrejöjjön az egység, ami nélkül Budapesten nem lehet nyerni.