Az új magyar erdőtörvény segíti az erdőirtást

D KOM20171123004
2019.01.29. 16:10 Módosítva: 2019.01.29. 16:11

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az erdőtörvény 2017-es módosítása miatt. A törvény ugyanis háttérbe szorítja a természetvédelmi célokat, viszont tág teret enged az erdőgazdálkodásnak.

Több országos természetvédelmi szervezet beadványa alapján Bándi Gyula biztoshelyettes, a jövő nemzedékek szószólója megállapította, hogy az erdőtörvény csökkenti a védett és Natura 2000 területen álló erdőkre vonatkozó természetvédelmi korlátozásokat.

A természetvédelem "látszólagos elsődlegessége" mellett megengedik a gazdasági érdek tényleges érvényesítését és csökkentik a helyi védett természeti területek védettségi szintjét, alapjaiban változtatják meg a védelem eljárási garanciáit.

Az uniós jog által meghatározott Natura 2000 fogalmától eltérő módon leszűkítik az e hálózathoz tartozó erdők védelmét. Korlátozzák a természeti értékek védelmét.

Mindezek miatt a biztos indítványában kezdeményezte az erdőtörvény azon bekezdéseinek megsemmisítését, amelyek új rendelkezéseket bevezetve csökkentették a védelmi szintet, vagy amelyek módosítással nem helyrehozhatók; valamint indítványozta a módosított, hatályos szöveg egyes részeinek törlését.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel