Tekla
7 °C
19 °C

A hatóságok rászállnak a bulinegyedre

2019.01.29. 05:05

2019-ben a fennálló közbiztonsági helyzethez igazítva a szükséges mértékben növeli a jelenlétet a rendőrség az úgynevezett bulinegyedben – derült ki Pintér Sándor egy január 25-i írásbeli válaszából. Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő fordult a belügyminiszterhez két írásbeli kérdéssel, hogy megtudja, fel kíván-e lépni a „sokasodó lakossági panaszok", valamint az egyre nagyobb kihívást jelentő közbiztonsági problémák ügyében a Budapest VI. és VII. kerületében működő bulinegyedben.

Oláh azt állította, naponta kap lakossági bejelentéseket és leveleket arról, hogy utcai alkohol- és kábítószerfogyasztás milyen súlyos jelei tapasztalhatóak a bulinegyed közterületein.  „Reggelente a kapualjakban és a parkoló autók tetején a lakók számtalan ott hagyott alkoholos üvegben »gyönyörködhetnek«. A lakosság által készített és a közösségi oldalakon posztolt fotók és videók alapján látszik, hogy jelentős közterületi alkoholfogyasztás zajlik a két kerületben" – írta például Oláh, a másik kérdését alátámasztva pedig a képviselő azt állította, „a nyílt utcán kínálgatják a valódi kábítószereket és a hamisított utánzatokat a jórészt külföldi turistáknak”.  

Pintér összevont válasza szerint éppen a napokban, azaz január 18-án razziázott a rendőrség a helyszínen, ahol a komplex „bűnügyi és rendészeti akció” célja volt „a közterületi jogsértések elkövetésének megakadályozása, az ott bűnelkövetés céljából tartózkodó személyek felderítése, továbbá a személyszállítást végzők ellenőrzése". A belügyminiszter ígéretet tett arra is, hogy a rendőrség folytatja az akciósorozatot, amely a Police.hu idevágó beszámolója szerint a „Készenléti Rendőrség (KR), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közös, komplex ellenőrzés” volt.

JANUÁR 18-ÁN 7 EMBERT ÁLLÍTOTTAK ELŐ, VALAMINT 61 TAXIST ELLENŐRIZTEK A VI. ÉS A VII. KERÜLETBEN. A HÉT, A VI., ILLETVE A VII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁGRA ELŐÁLLÍTOTT EMBER KÖZÜL PEDIG HATOT KÁBÍTÓSZER BIRTOKLÁSA VAGY FOGYASZTÁSA MIATT ÁLLÍTOTTAK ELŐ.

Érdekesség, hogy a kormányközeli Magyar Idők éppen hétfőn számolt be arról, hogy az adóhivatal is  vizsgálatsorozatot indított  Budapest belvárosában. A hatóság emberei vendéglátóhelyeket, kereskedőket és taxisokat ellenőriznek; a revizorok nem találomra keresik fel az érintett gazdasági szereplőket, a vizsgálatokat a kockázatok elemzése után kezdik meg. Ez ügyben kellő kiindulópontot kínálhat a hatóság korábbi razziája: a múlt nyáron a bulinegyedben ellenőrzött minden negyedik vállalkozásnál derült fény szabálytalanságra – írták.