A Szépművészetibe került egy jegybank által 128 millióért vásárolt festmény

2019.01.30. 11:54 Módosítva: 2019.01.30. 13:16

A Szépművészeti Múzeum Régi képtárába került a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által múlt év végén megvásárolt Jan Van der Heyden-kép. A Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című alkotás még éppen azelőtt került a jegybank birtokába, hogy nemrégiben véget ért a Magyar Nemzeti Bank által négy évvel ezelőtt elindított műtárgyvásárlási program.

A jobbikos Szilágyi György írásbeli kérdésében idézte fel, hogy a január 17-én megjelent Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint az MNB még 2018. december 6-án megvette Jan Van der Heyden Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményét 400 ezer euróért, azaz mintegy 128 millió forintos áron.

Az eladó a londoni „Johnny Van Haeften Limited” volt, aminek kapcsán Szilágyi arra volt kíváncsi, konkrétan kinek a tulajdonában állt korábban a műalkotás. A vásárlás egyéb részleteire is rákérdezett, sőt annak indoklását is kérte Matolcsytól.

A jegybankelnök írásbeli válaszában elárulta, a festmény a londoni Johnny Van Haeften Geléria tulajdonában állt, amelynek tulajdonosa és ügyvezetője is a névadó.

Az MNB azért választotta a műalkotást, mert az 1920-tól Heinrich Thyssen-Bornemisza báró tulajdonában állt. A festményre állítólag éppen a Szépművészeti Múzeum szakemberei hívták fel az MNB Értéktár Program Tanácsadó Testületének figyelmét, Matolcsy szerint ráadásul az Értéktár Programban megvalósult valamennyi vásárlást értékbecslés előzte meg.

A jegybankelnök szerint a konkrét vásárlás indokául szolgált a kép jelentősége, kitűnő állapota, jól követhető származástörténete, ezen belül is a magyar gyűjtéstörténet szempontjából is jelentős állomás, a Thyssen-Bornemisza család gyűjteményében eltöltött idő. „Mint ismert, Heinrich Thyssen-Bornemisza 1907-ben kapott magyar nemesi (bárói) rangot, magyar állampolgárságát 1947-ben bekövetkezett haláláig megtartotta" – adott művészettörténeti leckét Matolcsy.

A festmény letéti szerződés alapján került a Szépművészeti Múzeum Régi képtárába.