A fideszes polgármester húga vásárolja fel a szociális tűzifát

2019.01.31. 09:13

Magyarország legszegényebb falvainak egyikében, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburában derült fény arra, hogy a polgármester húga potom pénzért felvásárolta a szociális segélyként járó tűzifát – olvasható a Népszava oldalán.

A település helyi önkormányzati képviselője, Turó Flórián pár hete egy testületi ülésen kérdőre vonta a polgármestert a szociális tűzifával kapcsolatban. A képviselő szerint minden család fél erdei köbméterrel kevesebb fát kapott az előírtnál.

A háromezer-kétszáz fős Tiszaburán a munkanélküliség hivatalosan közel hetven százalékos. A megélhetési lehetőségek korlátozottak, ezért is számít rengeteget másfél köbméter tűzifa, amit a Belügyminisztérium pályázatának köszönhetően minden rászorulónak meg kéne kapnia.

Turó Flórián képviselő szerint azonban a falu vezetői kihasználják a hátrányos helyzetű emberek kiszolgáltatottságát és nyerészkednek a tűzifával. A fakiosztás egyfajta jegyrendszer szerint történt, ám mint kiderült, azok kerültek előbb sorra, akik később eladták saját faadagjukat a polgármester húgának. A helyiek szerint az asszony azonnal tudott fizetni, ezért adták el jóval a piaci ár alatt a fát.

Nagy Imre, a település polgármestere a képviselő felszólalása után berekesztette az ülést, kivonult és rendőrt hívott. Mészáros Béla, tiszaburai alpolgármester azt nyilatkozta, hogy a tűzifa kiosztása rendben zajlik és a határidő végéig mindenki sorra fog kerülni. Azt pedig senkinek nem tilthatják meg, hogy a saját fáját értékesítse. Szerinte a helyiek többsége nem gondolkodik napokkal előre.