Alstom-vesztegetés: Budapesten még nyomoznak, Londonban már nem

2019.01.31. 13:43

A brit Serious Fraud Office (Súlyos Csalások Elleni Hivatal) december végi közleménye szerint három Alstom-vezetőt (Nicholas Reynoldsot, John Venskust és Göran Wikströmöt) bűnösnek találták abban, hogy megvesztegették a Litvániai Erőmű tisztviselőit és vezető litván politikusokat egy 240 millió eurós értékű megbízás érdekében. Venskus 3,5 év, Wikström 2,5 év letöltendő szabadságvesztést kapott, Reynoldsról hamarosan dönt a bíróság. Az Alstomot 18 millió fontra büntették. 

Az Alstom-csoporton belül széles körben elterjedt a korrupció kultúrája.

– nyilatkozta az ügyben Lisa Osofsky, az SFO igazgatója. A vizsgálat során több mint 30 országgal, köztük Magyarországgal működtek együtt. A nyomozás kiterjedt Magyarországra is, a budapesti metróra szánt Alstom-kocsik ügyében merült fel a korrupció gyanúja, mint arról egyébként az Index 2016 áprilisában elsőként beszámolt.

A december végi közlemény a magyar szálról csak annyit közölt, hogy ebben az ügyben felmentették a céget és három vezetőjét, a nyomozást lezárták.

Mivel az ügyben az SFO-vizsgálat kapcsán a magyar ügyészség is nyomozásba kezdett, hétfőn megkerestük őket, hogy érinti az alapvizsgálat lezárása a hazai vizsgálatokat.

dr. Kovács Katalin százados, főügyészségi katonai ügyész csütörtökön lapunkat úgy tájékoztatta, hogy az ún. Alstom ügyben – amely az M2 és M4 metróvonalakra kiírt közbeszerzési eljárás során megkötött szállítási szerződésekkel kapcsolatos – a Központi Nyomozó Főügyészség hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként, a nyomozás jelenleg is folyamatban van. 

Öt személynél bűnsegédként, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette, egy személynél  gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette képezi a gyanúsítás tárgyát. 

Közszereplő továbbra sincs a gyanúsítottak között, egyik gyanúsított sem áll kényszerintézkedés hatálya alatt. A  korábban kiadott nemzetközi elfogatóparancs jelenleg is hatályos. Egyéb adat a büntetőeljárás eredményessége érdekében nem közölhető.