Gyermekhalál-ügyben vették össztűz alá Márki-Zay Péter feleségét

2019.02.01. 16:01

A független hódmezővásárhelyi polgármester feleségét, Márki-Zayné Vincze Felíciát tanúként hallgatta ki a Buda-környéki Törvényszék egy büntetőügyben. Öt évvel ezelőtt egy csecsemő azért halt meg, mert nem kapta meg a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost oltásellenes szülei. A Pesti Srácok szerdán hozott nyilvánosságra több hangfelvételt, amelyekkel a bába, Márki-Zayné „gyilkos felelőtlenségére” igyekeztek rámutatni az egyébként a szülőkkel szemben folyó büntetőeljárás kapcsán.

Vincze Felícia a kormánysajtó szerint felelőtlen és szakmaiatlan vallomást tett a bíróságon, azt sugallták, hogy őt terheli a kisgyermek halála, amiért nem hord magával - csak orvos által felírható - K-vitamint, és otthonszüléseket levezető szülésznőként a szakmai irányelvek ellenére nem is szokott beadni az újszülötteknek, csak akkor, ha a szülők szereznek valahonnan. Például felíratja a kismama a még meg sem született gyermekének a háziorvosával, vagy nagyobb gyermek után maradt otthon.

A tanúvallomás részletező cikk szerint a tárgyaláson a bíró azt kérdezte a szülésznőtől, hogy tud-e arról, hogy van egy szakmai irányelv, amely 2010-ben lépett hatályba a K-vitamin beadását illetően. Erre Márki-Zayné azt közölte, hogy ezt, illetve az ezt megelőző gyermekgyógyászati útmutató klinikai irányelvet nem az intézményen kívüli szülést levezetők, hanem a gyermekgyógyászok ismerik. Ezután a bíró visszakérdezett, hogy ezek szerint nem ismeri a szakmai irányelvet, mire Vincze Felícia kijelentette: nekik irányelvük sincs. Majd következett egy párbeszéd:

Bíró: Csecsemőtáplálással kapcsolatos, tehát nem ismeri ezt az irányelvet... 8 éves... Tudja, hogy az anyatejes táplálást hogyan kell elősegíteni adott esetben...

Márki-Zayné: Nem, nem tudom.

Bíró: Abban van leírva, hogy minden gyermek a születésénél kell kapjon K-vitamint.

Márki-Zayné: Most már tudom.

Bíró: 2010... akkor 2012-ben nem ismerte ezt a szabályt?

Márki-Zayné: Nem. Rám az intézeten kívüli ellátás jogszabálya vonatkozik.

Bíró: Csak a jogszabályok? Az egészségügyi szabályok nem vonatkoznak?

Márki-Zayné: Irányelve nincs az otthonszülésnek. Hat éve próbáljuk az irányelvet átverni, ha abban ez benne lenne... ha annak megfelelően a jogszabályt módosítanák... de nem sikerült még. (...) Az orvosszakma nem engedte.

Mindezek után a Ripost azzal állt elő: Márki-Zayné akár még vádlott is lehet az ügyben, erre szerintük az utalt, hogy a bíró figyelmeztette, nem köteles saját magára terhelő vallomást tenni. 

Eredetileg egyébként a 24.hu adott hírt Márki-Zayné érintettségéről az oltásellenes szülők peréről szóló tudósításukban. A portál cikkére Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán már akkor azt reagálta, hogy a hat évvel ezelőtti szüléskor semmilyen szabálytalanság nem történt. Hangsúlyozta, hogy felesége, szülésznő társa és a neonatológus szakorvos a vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint dokumentálták a szülést, és a gyermek tökéletesen egészséges volt. A szülésnek a hat héttel későbbi tragédiához semmi köze, és a K-vitamin hiánya még a vérzékenység számos lehetséges oka közül is csak az egyik, írta. A K-vitamint pedig nem a szülésznő feladata volt beadni, az idézett irányelv csak a kórházi szülőszobai ellátásra vonatkozik, írta a politikus.

A mostani cikkekre reagálva Márki-Zay újabb bejegyzést tett közzé.

„A lejáratókampány immár nem kevesebbet állít, mint hogy miattunk haltak meg csecsemők – amit aztán gátlástalan híveik kommentekben osztottak meg feleségem FB-posztjai alatt”

– reagált a vásárhelyi polgármester. Márki-Zay szerint „olyan tragédiáról beszélnek, amikor hónapokkal (egyik esetben évekkel) a születése után a kisgyermek halálának semmi köze sem lehet a szüléshez, ahol minden dokumentáltan rendben és szabályosan zajlott”. Márki-Zay ismételten közölte: álláspontjuk szerint a születéskor adandó K-vitaminnak semmi köze nem lehet egy hathetes kori agyvérzéshez – ezt pedig még a vásárhelyi gyermekgyógyász fideszes ellenfele is elismerte.

„Olyan 6 évvel ezelőtti kórházi protokollok, folyamatosan változó szabályozások ismeretét kérnék számon egy szülésznőn, amelyek a kórházi újszülöttesekre és védőnőkre vonatkoznak. Ezzel szemben az intézeten kívüli szülésre vonatkozó valamennyi szabályozást feleségem behatóan ismeri, sőt az évek óta elfogadás előtt álló protokollt a fideszes minisztérium megbízásából éppen feleségem dolgozta ki” – írta.

A polgármester azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hat éve zajló vizsgálatok egyetlen egyszer sem vetettek fel semmilyen felelősséget senkinek a halálában, és bár az egészségügy veszélyes üzem, a felesége bábáskodásával három országban született, csaknem ötszáz csecsemő szülei soha egyetlen panaszt nem tettek, ahogyan a hatósági ellenőrzések soha semmit nem kifogásoltak.

Márki-Zay szerint a kormánypárti média hazugságainak célja, ahogyan ezt szerinte egy általa felidézett videóban Lomnici Zoltán – kormányközeli alkotmányjogász – már tavaly elárulta: csakis a sárdobálás. A polgármester állítja, azért akarják lejáratni, mert

  • leleplezte a Fidesz hazugságait,
  • rendszeresen tiltakozik „a Fidesz által betelepített migránsok és a rendszeresen befogadott bűnözők és arab terroristák ellen”,
  • "eredményesen dolgozik az ellenzékiek összefogásán", mert ez az egyetlen megoldás „a nemzetrontó korrupt pártállamuk lebontására”.
  • "hiteles alternatívát ajánl a magyar embereknek az ország történetének legkorruptabb vezetése helyett”.
  • Vásárhelyen egy év alatt eredményesen tárta fel és szüntette meg a Fidesz korrupcióját és megfélemlítését

Az ügyben kerestük Márki-Zayt, ám cikkünk megjelenéséig nem értük el.