Orbán Viktor nagyon szerényen gyarapodott

902A5647
2019.02.01. 00:11

Míg az év első öt hónapjában csökkentek forrásai, addig év végére összességében növelte megtakarításait, a 2019-es vagyonnyilatkozata szerint legalábbis már 1 millió 395 ezer forintnyi banki tőkével rendelkezik Orbán Viktor. Eközben a miniszterelnök feleségével közös hitele tovább csökkent, már csupán 3,5 millió forinttal tartoznak.

A kormányfő megtakarítása egyébként 48 ezer forinttal már csökkent a 2017 végi állapothoz képest tavaly májusra is, Orbánnak papíron ekkor csak 945 ezer forintja volt. A feleségével közös hitelt is csökkentette, nagyjából 600 ezer forinttal öt hónap alatt.

Tavaly januárban még úgy szólt a bevallás, a miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezerre nőtt, a családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás így 4 783 328 forintra csökkent. Kisebb bökkenőnek tűnhetett akkor, hogy időközben Orbánt a választási kampányban 345 ezer forintra büntette a Nemzeti Választási Bizottság, amiért a választások előtt óvodásokkal kampányolt. Mindenesetre megnyugtató tény, hogy vagyoni helyzetén nem rontott a kampány, az ugyanakkor továbbra is kérdés, miből fizette be a bírságot, ha ez szerényke megtakarításain egyáltalán nem látszott meg.

A miniszterelnök anyagi helyzetében egyéb változás sem történt, felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak, valamint egyedüli tulajdonosa egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak. Orbán egyébként 2017 végére a korábbi három helyett már csak két – egy budapesti és egy felcsúti – ingatlannak volt a tulajdonosa: tavaly év eleji bevallásában, ahogyan a mostani frissben már nem szerepelnek a 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjei, amelyekkel kapcsolatban korábban fel volt tüntetve, hogy ötven évre ingyenes használatra átengedte őket a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége nincs, jövedelmeit pedig továbbra is csak a „törvény szerint” jelzővel jelöli, hiszen azt miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként is az adófizetők állják.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Ajpek Orsi / Index)