Karácsony Gergely nagyon megnyerte az előválasztást

DMARC20190126002
2019.02.03. 15:11
Karácsony Gergely lesz az MSZP-Párbeszéd-DK főpolgármester-jelöltje, ugyanis hatalmas arányban, a szavazatok 80 százalékával megverte a szocialista Horváth Csabát a most lezárult előválasztáson.

34 214 szavazat érkezett az MSZP-Párbeszéd főpolgármesteri előválasztásán. Ebből 81 szavazat volt érvénytelen és 34 133 érvényes szavazat érkezett - jelentette be Szigeti Péter a szavazatszámláló bizottság nevében. A választást hatalmas előnnyel nyerte a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere, Karácsony Gergely:

  • Karácsony Gergely: 27 598 szavazat (80,9%)
  • Horváth Csaba: 6535 szavazat (19,1%).


Az előválasztás sikerrel, komolyabb fennakadás nélkül, eredményesen lezárult - mondta Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke az előválasztási bizottság nevében. Manipulálási kísérleteket, visszaéléseket nem tapasztaltak.

Horváth Csaba nyilvánosan gratulált Karácsonynak,és üdvözölte, hogy "Budapest megmozdult". A versenyt tisztességesnek nevezte, és szerinte arról szólt, hogy Budapest várospolitikusa vagy a legnépszerűbb ellenzéki legyen a jelölt. "Jó szívvel tudom támogatni a budapestiek döntését", és jelezte, hogy minden erejével és tudásával Karácsony mögött fog állni.

Karácsony Gergely az eredményhirdetés után azt mondta: "Budapest történelmi győzelmet aratott a Fidesz megosztó politikáján", és hétfőtől folytatják a küzdelmet, hogy Budapest jövőjét építsék "a hatalom emberével, a Fidesz helytartójával, Tarlós Istvánnal szemben". Szerinte "nem az ellenzék főpolgármester-jelöltjét, hanem a budapestiek jelöltjét" keresik, és ennek megfelelően kell kialakítani a programot.

Ennek a napnak nincsen vesztese, csak a Fidesz. Győztese a sok ezer állampolgár, aki eljött szavazni, és győztesek mindazok, akik változást akarnak.

Karácsony Gergely azt is mondta, hogy a továbbiakban is számít "Horváth Csaba tudására" és munkájára (ahogy fordított esetben is történt volna). Emellett Karácsony fontos célnak nevezte az ellenzéki egység kialakítását.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke köszönetet mondott az előválasztáson résztvevő budapestieknek, és azt mondta, a szocialisták elfogadják az eredményt, és Karácsony Gergely mögött fognak állni, vagy ha kell, akkor előtte". Molnár arra is figyelmeztetett, hogy akik nem vesznek részt a következő (tervezett) előválasztáson, vagy csak húzni akarják az időt, nem a változásért küzdenek. 

Molnár Csaba, a DK alelnöke azt mondta, azért döntöttek Karácsony Gergely támogatása mellett az előválasztáson, mert a DK-sok szerint neki van nagyobb esélye ősszel legyőzni Tarlós Istvánt. Molnár szerint Karácsony mostantól nem egy párt politikusa, hanem a demokratikus ellenzék közös jelöltje, "ez hatalmas felelősség". Molnár biztos abban, hogy az egész ellenzéket képviselni tudja majd (az előválasztáson ugyanakkor nem vett részt a fél ellenzék, a Jobbik, az LMP és a Momentum). 

A bejelentést és a nyilatkozatokat itt nézheti meg:

Hónapokig tervezték, nagy nehezen elindították

Az ellenzéki előválasztás gondolata már múlt nyáron felmerült, majd hosszas egyeztetés után ősszel jelentette be az MSZP, hogy ezzel a módszerrel kívánja megtalálni Tarlós István egyetlen kihívóját. Az ellenzéket azonban nem kovácsolta össze az ötlet: az MSZP és a Párbeszéd lelkesedett a dologért, Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy neki nagyjából mindegy, az LMP és a Momentum elutasította, a Jobbikot nem is hívták. Végül Karácsony Gergely és az MSZP-s Molnár Zsolt abban állapodott meg Puzsér Róberttel, hogy a mostani előválasztás győztese majd megmérkőzik júniusban is a többi jelölttel, például Puzsér Róberttel.

Az előválasztási regisztráció december utolsó napjaiban - szerény érdeklődés mellett - el is indult, majd eldőlt, hogy csak két jelölt között lehet választani.Karácsony és Horváth között több vitát is rendeztek, ebből az biztosan kiderült, hogy Horváth harciasabban elutasítja a Fideszt, és Puzsért trollnak tartja, míg Karácsony inkább a sok színű ellenzéki tábor integrációjának szükségességéről beszélt.

Január közepén kiderült, hogy az ajánlásgyűjtést Horváth nyerte, ám közben nyilvánosságra került egy közvélemény-kutatás is, amely szerint Tarlóst egyedül Karácsony lehet képes megszorítani, a többiek 20-30 százalékpontos hátrányban vannak, amelyet a világ leghatékonyabb kampányával sem lehet nagyon behozni.

Most hétfőn pedig megkezdődött a valódi szavazás, amelyen több tízezren vettek részt, 34 ezren a bejelentés szerint, és bár ez eltörpül a budapesti választók nagyjából 1,4 milliós számához képest, a szervezők elvárásait felülmúlta.

Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Mónus Márton / MTI.