Karácsony bejelentette két fal lebontását

2019.02.04. 13:49

Az MSZP és a Párbeszéd vezetői hétfőn arról beszéltek, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak kezdetén új korszak indul az ellenzéki együttműködésben. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető is úgy értékelt, hogy a „rabszolgatörvénnyel" és az előválasztással új szintre lépett az ellenzéki együttműködés, Orbán Viktor kormányát pedig csak a lehető legszorosabb együttműködéssel lehet leváltani. Szabó szerint a február 18-i parlamenti nyitányon az ellenzéki pártok közösen fogják megmutatni, hogy egy új korszak indul, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egység megmaradjon. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint nem fognak visszatérni a Fidesz által létrehozott „látszatdemokratikus szabályok" közé, de nem fogják feladni a parlament nyilvánosságát, amelynek révén az ellenzéki politika üzenetei eljuthatnak a választókhoz. Részletekbe nem kívánt bocsátkozni, az ellenzéki pártok egyeztetnek, annyit mondott: „Nem lesz ugyanolyan, mint decemberben volt."

A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án
A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A két fal

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy le fogják bontani az ellenzéki pártok közötti falat (fal 1), amit a Fidesz megpróbál újra és újra felépíteni. A politikus az MTI szerint hozzátette: a pártok és a szavazók közötti falat (fal 2) is le akarják bontani. Olyan politikát szeretnének folytatni, amelynek révén minden változást akaró szavazó átélheti azt, hogy a politika nem a politikusokról, hanem a hétköznapi emberekről, az ő problémáikról szól – jelentette a két a múlt héten a budapesti előválasztás első körét nagy arányban megnyerő Karácsony. 

Az előválasztás részvételi adatát értékelve azt mondta, azokban az országokban is nagyjából ekkora részvétel mellett szokták az előválasztást megtartani, amelyekben van történelmi tradíciója az előválasztásnak.

Az előválasztás lehetséges második fordulóját firtató kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, tartja magát a korábban kötött megállapodáshoz, és ha az EP-választás után lesznek még érdemi kihívók, áll a megmérettetés elé. Mindent meg kell tenni, hogy az ellenzék „egy az egy ellen" induljon a Fidesz jelöltjével szemben – tette hozzá.

Körvonalazódó megállapodások

Karácsony szerint az LMP is részt vesz az együttműködésben azáltal, hogy Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt nyitott arra, hogy egy második körös előválasztási fordulóban megmérettesse magát. Szeretné – folytatta –, ha a kerületi megállapodásokba az LMP, a Momentum és a Jobbik is be tudna kapcsolódni. Hozzátette: neki főpolgármester-jelöltként az a dolga, hogy az ellenzéki egységen dolgozzon. Megjegyezte, a kerületek túlnyomó többségében már körvonalazódik a megállapodás.

A Jobbikkal történő együttműködésre vonatkozó kérdésre a zuglói polgármester azt mondta, a politikai együttműködésnek szilárd erkölcsi alapjai kell hogy legyenek, amelybe nem fér bele semmilyen szélsőséges, rasszista vagy antiszemita megnyilvánulás. A közös alap a humanizmus és a demokrácia, ezekből az értékekből nem engedünk – mondta.  Ugyanakkor komolyan veszik azt, hogy vannak pártok, amelyek meg akarják változtatni politikájukat, és ebben az új egységben részt akarnak venni – tette hozzá.