Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Vajon adományozott már pénzt az állami kórházaknak a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc?

2019.02.04. 18:06

A jobbikos Lukács László György fordult Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez azzal a kérdéssel: beszállt-e Mészáros Lőrinc adományozóként a magyar állami egészségügybe. Az országgyűlési képviselő felidézte, a hazai egészségügyi intézmények támogatása rendszeresen téma. „Nem egy filmes vagy más előadóművész, sztár, vagy éppen hazai vállalkozás támogatta már a hazai, állami fenntartású egészségügyi intézményeket” – írta, ki is fejtve: támogatta és támogatja majd a közeljövőben a Heim Pál Gyermekkórházat Terrence Hill, de Ruby Rose hollywoodi sztár is az ország vezető gyermekkórházának vásárolt és adományozott fontos eszközöket. Jó példaként lehet említeni még az Audi Hungáriát, amely a győri Megyei Kórházat, és a JP Auto, amely a veszprémi Megyei Kórházat támogatta több tízmilliós értékben.

„Magyarország leggazdagabb magánszemélyeiről és vállalkozásairól azonban kevésszer lehet ilyet hallani, minden bizonnyal a szemérmességükkel leplezik magukat”

írta a politikus, aki éppen azért, hogy nehogy titokban maradhasson Magyarország leggazdagabb embereinek adakozó hajlama – és jó példát mutathassanak – aziránt érdeklődött az állami egészségügyi intézményeket fenntartóként felügyelő minisztertől: milyen adományokkal járultak hozzá a hazai egészségügyi intézmények működéséhez. Lukács László György konkrétan rákérdezett:

  • Adományozott-e a Mészáros és Mészáros Kft. bármely állami fenntartású egészségügyi intézménynek a 2018-as évben bármely eszközt, vagy pénzösszeget, vagy bármely más formájú adományt? Ha igen, akkor mikor és milyen értékben?
  • Adományozott-e az OPUS Global Nyrt. bármely állami fenntartású egészségügyi intézménynek a 2018-as évben bármely eszközt, vagy pénzösszeget, vagy bármely más formájú adományt? Ha igen, akkor mikor és milyen értékben?
  • Adományozott-e az R-KORD Építőipari Kft. bármely állami fenntartású egészségügyi intézménynek a 2018-as évben bármely eszközt, vagy pénzösszeget, vagy bármely más formájú adományt? Ha igen, akkor mikor és milyen értékben?

Minderre viszont nem Káslertől, hanem Rétvári Bence parlamenti államtitkártól érkezett válasz: szerinte a kormány nem vezet nyilvántartást arról, hogy a felsorolt cégek bármilyen adománnyal is hozzájárultak e a kórházak fennmaradásához, ráadásul „a hazai egészségügyi ellátás finanszírozása biztosított”.

A Forbes Magazin listája szerint 2018-ra Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb magyar. Orbán Viktor jóbarátja, az egykori felcsúti polgármester a lap számításai szerint egyetlen év alatt több mint háromszorosára növelte vagyonát, 2017-ben 105,7 milliárd forintja volt, tavaly viszont már 381,3 milliárd.