Kilenc vádlottal egyezséget kötött az ügyészség Czeglédy-ügyben

2019.02.05. 05:23

„Akik tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen politikailag motivált ügyben hogyan zajlik a büntetőeljárás, azok talán nem csodálkoznak. Én csak annyit mondok, hogy több olyan ember van – kisgyermekes anyukák, apukák –, akiket hajnalban elvittek az otthonukból. És én nem haragszom rájuk, hogy ebből a helyzetből szabadulni akartak. Nyilván ügyészségi sugallatra szabadulni akartak” – nyilatkozta Czeglédy Csaba az ATV-nek, miután vádat emelt az ügyészség a volt szocialista politikus és húsz társa ellen.

A vádirat szerint több mint hat milliárd forinttal károsították meg az államot.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a vádirat szerint Czeglédy 2011 és 2017 közötti időszakban egy olyan bűnszervezetet hozott létre és működtetett, amelynek célja a diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizető kötelezettségének csökkentése volt. A vád szerint a bűnszervezetben 21-en vettek részt. A szóvivő azt mondta, hogy kilenc vádlottal egyességet kötöttek, akik beismerték tettüket. Velük már a büntetés mértékéről is megállapodtak.

„Mivel én nem követtem el bűncselekményt, és a munkatársaim sem. Ezért én emelt fővel fogok a bíróság elé állni”

– reagált a vádemelésre Czeglédy. A politikus-ügyvéd azt mondta: a bíróság fogja eldönteni, hogy egyáltalán elfogadja-e az alkukat.

Czeglédyt és társait – egyebek mellett – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.