Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Madridi nagykövet lehet a Farkas Flóriánt „segítő” volt helyettes államtitkárból

2019.02.05. 07:29

Madridi nagykövetté nevezhetik ki Odrobina Lászlót, a korábbi Nemzetgazdasági Minisztérium (mai Pénzügyminisztérium) két éve kirúgott helyettes államtitkárát – tudta meg a 24.hu.

A portál emlékeztetett, a katolikus hittan, valamint francia-latin szakos tanár Odrobina, aki a Lateráni Egyetemen patrisztikából szerzett doktori fokozatot, az előző ciklusban a szakképzési és felnőttképzési pénzek felelőse volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Varga Mihály miniszter javaslatára azonban 2017 januárjában indoklás nélkül felmentették, és Áder János köztársasági elnök húgát, Pölöskei Gábornét, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ korábbi vezetőjét nevezték ki a helyére.

A felmentést megelőzően hatósági vizsgálat indult az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője ellen, mert jogosulatlanul vettek fel olyan, európai uniós forrásból származó pénzeket, amelyekre Odrobina mint Farkas Flórián kormányzati szövetségese kötött velük szerződést.

Mint az Index számtalanszor beszámolt róla: az ORÖ Farkas Flórián elnöksége idején milliárdos uniós támogatást kapott, hogy egy olyan foglalkoztatási szövetkezetet hozzon létre, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatását. A foglalkoztatási-felzárkózási szövetkezet alapítására kiírt uniós projekt 2015. december 31-én zárult, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ellenőrei január végén végigjárták a szervezet irodáit, ingatlanait, hogy megnézzék, milyen szakmai tevékenység folyik a szövetkezetben. Kiderült: semmilyen.

Az önkormányzat elnöki posztjára kinevezett Hegedüs István nyíltan szembefordult Farkassal, aki elvesztette a 47 tagú testület többségének támogatását is. Farkas ebben a helyzetben kapott mentőövet az NGM helyettes államtitkárától – emlékeztet a portál.

2015 decemberében írtunk a birtokunkba jutott szerződések alapján arról, hogy a gazdasági minisztérium több mint húsz roma önkormányzati képviselővel, valamint azok családtagjaival kötött szerződést az Út a szakmaválasztáshoz nevű EU-s program keretében. A program elvileg hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását szolgálta volna, de az utolsó etapban nem szakértőket, hanem a Farkasnak hűségesküt tevő önkormányzati képviselőket nevezték ki „roma mentorokká”. A megbízások megkötésénél az sem volt akadály, hogy sokuknak szakképesítése sem volt, csupán az általános iskolát végezték el.

A FARKASHOZ HŰ KÉPVISELŐK TÖBB HÓNAPON ÁT HAVI 300 EZER FORINT FELETTI DÍJAZÁSBAN RÉSZESÜLTEK AZ ODROBINA LÁSZLÓ ÁLTAL ALÁÍRT SZERZŐDÉSEK ALAPJÁN, MAJD A „MEGÁLLAPODÁSNAK” MEGFELELŐEN EL IS LEHETETLENÍTETTÉK HEGEDÜS ORÖ-ELNÖK TEVÉKENYSÉGÉT, AKI 2016 ELEJÉN LEMONDOTT A POSZTJÁRÓL.

A szerződések nyilvánosságra kerülése miatt nyomozás indult az ügyben. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt eddig 24 embert hallgatott ki gyanúsítottként.

A 24.hu most megkereste a főügyészséget, hogy Odrobina, aki helyettes államtitkárként a minisztérium részéről megkötötte a szerződéseket, illetve Farkas, aki megszervezte az ügyletet, érintett-e vizsgálatban. Azt a választ kapták, hogy a gyanúsítottak egyike sem közszereplő. Ugyanakkor:

A KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM SAJTÓFŐOSZTÁLYA ODROBINA NAGYKÖVETI KINEVEZÉSÉT SEM CÁFOLNI, SEM MEGERŐSÍTENI NEM VOLT HAJLANDÓ.

A kinevezés időpontjával kapcsolatban azt írták, hogy a nagykövetek meghallgatása a parlament külügyi bizottságának menetrendje szerint történik. A nagykövetjelöltek személyét is ekkor, a meghallgatáson hozzák nyilvánosságra. Hozzátették azt is, hogy Magyarország madridi nagykövete csak olyan személy lehet, aki kiválóan beszél spanyolul. Aportál szerint Odrobina jelenleg kijelölt nagykövetként tanulja a spanyol nyelvet, így készülve állomáshelye elfoglalására.

A spanyolországi magyar képviseletet eddig Győri Enikő, a Fidesz régi külpolitikusa vezette, volt EU-ügyekért felelős államtitkár vezette. Győrinek azonban még a ciklus lejárta előtt le kell mondania a nagyköveti tisztségről, mert befutó helyen, nyolcadikként felkerült a kormánypárt EP-listájára.