Zala megye robotikai együttműködést kötött az oroszországi Hanti- és Manysifölddel

2019.02.05. 18:21 Módosítva: 2019.02.05. 18:23

Egészségügyi, oktatási, informatikai és környezetvédelmi témájú együttműködésekre törekszik Zala megyével az orosz Hanti-Manysi Autonóm Terület – Jugra kormányzósága, amelynek delegációja kedden érkezett a megyébe, ahol a munkavacsorát megelőzően szovjet emlékművet koszorúztak, és oroszul tanuló magyar diákokkal találkoztak.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a Natalja Komarov kormányzóval közösen tartott zalaegerszegi sajtótájékoztatón az MTI szerint elmondta: 2001 óta elsősorban kulturális és régészeti területen valósult meg együttműködés a két terület között. Ezt a most aláírt, két évre szóló cselekvési terv értelmében az egészségügy, az oktatás, a robotika-informatika területére is szeretnék kiterjeszteni. Az 1,5 millió lakossal rendelkező oroszországi régió egyébként az orosz kőolaj- és földgázbányászat csaknem felét adja.

Natalja Komarova, az autonóm terület kormányzója azt mondta: a két régió kapcsolatainak kiterjesztése érdekében a huszonkét tagú delegációban – amelyet Kövér László házelnök is fogadott hétfőn a Parlamentben – a politikusok mellett több felsőoktatási intézmény rektora, orvostudományi szakértők és fejlesztési-beruházási szakemberek, valamint a finnugor népcsoporthoz tartozó, mintegy 30 ezres hanti és manysi kisebbség képviselői is helyet kaptak. A nyelvészek szerint a hantik és a manysik a magyarok legközelebbi nyelvrokonai.

A delegáció tagjai Zalaegerszegen felsőoktatási intézmények vezetőivel és oroszul tanuló gimnazistákkal találkoztak, koszorút helyeztek el a szovjet katonai temetőben, majd ellátogattak az épülő Zala Zone Járműipari Tesztpályára, valamint a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba is. Az autonóm terület legnagyobb városa, Szurgut, és a zalai megyeszékhely húszéves testvérvárosi kapcsolatának megerősítéséről szóló oklevelet írt alá Balaicz Zoltán és Vagyim Suvalov polgármester.