Mentelmi ügy lehet az MTVA-székházban történtekből

DSC 0931
2019.02.06. 17:05

„Házelnök úr tájékoztatásul kapta a levelet, melyet szintén e célból tovább küldött a mentelmi és a kulturális bizottságnak valamint a frakcióvezetőknek” – közölte az Index megkeresésére az Országgyűlés Hivatalának sajtófőnöke. Azután kérdeztünk rá, mit tervez a Ház fideszes elnöke Papp Dániel neki címzett levelével, hogy kiderült: az MTVA vezérigazgatója a Kövérnek címzett írásban részletesen összegzi, az állami média álláspontja szerint mekkora károk érték őket a székházukba belépő és ott akciózó ellenzéki képviselők miatt.

Csakhogy ebben a levélben nincs semmiféle kérdés, kérés a házelnök felé, így nem tudni, mi volt a tájékoztatás célja, ahogyan az sem ismert, hogy Kövér, vagy a parlament más szerve – bizottsága, tisztségviselője – kért-e egyáltalán ilyen jellegű tájékoztatást a hírhamisítóként elhíresült Papp Dánieltől.

Miután a lapunknak adott válaszból úgy tűnhet, az egyébként a parlament falain belül szigorú fegyelmi jogkörökkel rendelkező Kövér ezzel lezártnak tekinti az ügyet, kíváncsiak voltunk arra, hogy a frakcióvezetők, illetve az érintett biztosságok mit kezdenek vele. A botrányos december 12-i parlamenti ülésnap nyomán ugyanis már súlyos szankciókat helyezett kilátásba Kövér László, ám az ellenzékieket ért MTVA-székházbeli atrocitásokat, úgy tűnik, semmiféle vizsgálat, avagy felelősségre vonás nem követi majd. Pontosabban egyelőre az állami szervek mindegyike elutasította az idevágó fel-, illetve bejelentéseket, csakis az állami média feljelentése nyomán, ismeretlen tettesek ellen indult eljárás.

Ennek lehet része az ominózus levél? Nem valószínű, legalábbis Tóth Bertalan szerint. Az MSZP frakcióvezetője megkapta a Kövér Lászlótól a Papptól származó tájékoztatást, ahogyan valamennyi parlamenti képviselőcsoport vezetője. Ugyanakkor Tóth azt mondta az Indexnek, mindennek nem a büntetőeljárásokhoz, hanem az ellenzéki pártok által kezdeményezett, az MTVA-székházban decemberben történtekkel kapcsolatos vizsgálatához lehet köze.

Éppen ők kérték ugyanis az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy

vizsgálja ki, sérültek-e azoknak a képviselőknek a törvényben meghatározott jogai, akiket az évi 90 milliárd forintból fenntartott állami média székházába bejutásban, majd az ottani vizsgálódásukban is akadályoztak,

a még súlyosabb esetekben pedig, így például a Hadházy Ákost és Varju Lászlót ért atrocitások révén, a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja is felmerült.

Tóth Bertalannak egyelőre nincs tudomása arról, hogy a február 18-án kezdődő tavaszi ülésszakon napirendre kerül-e a decemberi kérésüknek megfelelően az ügy, de nem zárta ki, hogy ha igen, akkor ahhoz kell a kormányoldalnak ez a levél. Nem tudnak ugyanakkor ilyen vizsgálatról, avagy Papp levelének napirendre kerüléséről az Országgyűlés Hivatala által megjelölt bizottságok ellenzéki képviselői sem, noha ez korai is lenne, hiszen egyelőre még a parlamenti testületek ülésterve sem ismert.

A szezonnyitó előtt tehát leginkább találgatni lehet arról, hogy mi a célja a nyilvánosság előtt már megfuttatott panasznak. Tóth Bertalan szerint persze könnyen elképzelhető egy olyan verzió, miszerint a mentelmi bizottság egyszerre tárgyaljon a decemberi beadványukról, valamint arról, hogy mindeközben mire is panaszkodott Papp Dániel az Országgyűlés elnökének.

Az ellenzék tökéletesen nonszensznek tartja az MTVA-vezér levelét, szerintük ugyanis nemhogy kárt nem tettek semmiben, de még ki is takarítottak maguk után, mielőtt kijöttek az épületben. A szintén szocialista Kunhalmi Ágnes, a kulturális bizottság tagjaként ugyanakkor azt mondta az Indexnek, könnyen el tudja képzelni, hogy Papp levele nyomán is valamiféle anyagi szankciót tervezzenek az érintett képviselőkkel szemben, szerinte „ezektől kitelik”, hogy ismét pénzügyi eszközökkel sújtsanak le rájuk, holott szerinte a felvételek világosan bizonyítják, hogy valójában mi történt. Kunhalmi nem a kormánymédiában közreadott, vágott képsorokra, hanem arra a több száz órányi kép- és hanganyagra célzott, amelyet az illetékes állami szervek meg sem vizsgáltak.

Papp Dániel
Papp Dániel
Fotó: Zih Zsolt

Ahogyan egyelőre úgy tűnik, a képviselők decemberi beadványát sem, amely a mentelmi joguk megsértését érintette. Kocsis-Cake Olivio ugyanis lapunknak azt mondta, a mentelmi bizottság sem Papp Dániel leveléről, sem mentelmi vizsgálatról nem tájékoztatta. Pedig a Párbeszéd képviselője nemcsak tagja, de alelnöke is ennek a testületnek, így joga lenne tudni, ha ilyen vizsgálat zajlana. Kocsis-Cake azt is felvetette ugyanakkor, hogy az MTVA-vezér leveléből egyáltalán nem derül ki, milyen indíttatásból, esetleg valamiféle megkeresésre írta-e meg levelét, vagy puszta önszorgalomból.

Egy biztos: az MTVA vezérigazgatójának még a jelenlegi Fidesz-világban sincs joga a mentelmi jog felfüggesztését kérni a parlamenttől, erre polgári peres eljárásban a bíróság, büntetőeljárásban pedig a vádhatóság jogosult – fogalmazott a mentelmi bizottság alelnöke.

Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes, továbbá Kocsis-Cake egyébként éppen úgy vitatja a levélben felsorolt anyagi károkat, ahogyan a székházban bent éjszakázó politikustársai, magáról a 23 milliós összegről például Hadházy Ákos az Indexnek úgy nyilatkozott, nem tudja, hogyan jött ki Pappnak ez a szám, ugyanis:

csak az a rács, amit az MTVA tavaly év végén éppen az ő távol tartásukra szerzett be, a közbeszerzési nyilvántartás szerint mintegy 30 millió forintba került.

A levél célja tehát közel sem tisztázott, idevágó kérdéseinkre pedig sem az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Hargitai János, sem pedig a Kövér László által szintén címzettként megjelelölt kulturális bizottság vezetője, a fideszes Pósán László sem reagált cikkünk megjelenéséig. Kocsics Máté sem, ám az általa vezetett Fidesz-frakció annyit közölt, megkapták a levelet, amelyből szerintük világos, hogy milyen jogkövetkezményekkel kell számolni: az MTVA több feljelentést is tett.

Az MSZP frakcióvezetője arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az Országgyűlés elnökének fegyelmi jogkörei nem terjednek ki az MTVA-székházban történtekre, ráadásul Papp Dániel levele azért is árulkodó, hiszen ilyen panaszokkal – amelyeket természetesen továbbra is valamennyi ellenzéki politikus cáfol és visszautasít – legfeljebb polgári jogi igényekkel állhatnának elő, nem pedig büntetőjogival. Csakhogy az MTVA nem beperelte, hanem feljelentette az ellenzéki képviselőket.

Emlékezetes, január végén a Központi Nyomozó Főügyészség közleményben jelentette be, hogy az MTVA-székháznál december 16–17-én történt események miatt érkezett ellenzéki feljelentéseket megvizsgálták, de elutasítják. Ugyanakkor az MTVA által tett feljelentések miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

Mint ismert, a köztévé Kunigunda útjai székházába ellenzéki képviselők jutottak be, akik szerették volna beolvastatni az ötpontos követelésüket. A tucatnyi képviselőnek azonban nem sikerült sem a tévés vezetőkkel beszélniük, sem pedig a stúdiókhoz közel jutniuk, mert a köztévé biztonsági emberei nem engedték őket szabadon mozogni az épületben, fogadni pedig senki nem fogadta őket. Végül a független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az őrök kidobták az épületből, a DK-s Varju Lászlót pedig leteperték.

Mint a főügyészség az ejárás elutasítását indokoló közleményében írta, az ellenzéki országgyűlési képviselők és mások is feljelentések tettek a köztévé székházában történtek miatt, amihez 2500 GB terjedelmű, 1000 órányi felvételeket is kaptak. Ennek ellenére a főügyészség úgy találta, az MTVA biztonsági őrei a rendbontó képviselőkkel szemben jogszerűen léptek fel. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek – írták akkor, amire később Pintér Sándor is ráerősített azzal, hogy az őket érő fizikai erőszak miatt rendőrt hívó ellenzéki képviselők segítségére a belügyminiszter szerint egyszerűen nincsen joga bemenni a közmédia épületébe a rendőröknek.

Mindenesetre az ügyészség az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasították. Aligha várható tehát, hogy a Fidesz-KNDP ezen az állásponton a képviselők mentelmi jogának sérelmét érintően változtatna.

Borítókép: Hadházy Ákost az MTVA biztonsági őrei erőszakkal kidobták a Kunigunda utcai épületből 2018. december 17-én. Fotó: Bődey János / Index.