Elöl ültek a gyerekek, hátul leszakadt a vakolat

5K8A9560
2019.02.07. 07:27

Leszakadt a plafonról egy darab vakolat a gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik termében kedden az egyik tanítási óra közben. Erről egy szülő képeket is posztolt egy zárt gödi fórumba, amit a helyi önkormányzat független képviselője, Sipos Richárd is nyilvánosan megosztott a Facebook-oldalán.

Az általános iskola több épületből áll, köztük nagy udvar és kosárpálya. Rendezett és takaros, tablók és gyerekrajzok lógnak a falon. A lépcsőházban sok az ablak, így napközben nagyon világos van. Ez a bizonyos terem egy harminc főre berendezett helyiség, ahol a hetedikes gyerekek épp technikaórán voltak. Aznap az volt a negyedik órájuk. Az iskola igazgatója, Horváth Ferenc szerdai ottjártunkkor azt mondja:

a gyerekek az órán az első padokban ültek, a vakolat pedig hátul pottyant le.

Szerinte a lepottyant rész „vékonyka" volt, de azért valóban szerencsés, hogy épp nem ült alatta senki. Ha nagyon durván számoljuk, akkor van egy négyzetméter" – mondja a lepottyant darabról. Azt mondja, amúgy is csak az internet meg a Facebook húzza fel az egész történetet. Ő maga kedden fél hatig bent volt az iskolában, de ezért senki sem kereste, még a szülők sem. Ugyanígy gondolja az iskola portása és takarítónője is, akik majdnem a szemünkbe nevetnek, amikor kérdezősködni kezdünk az ügyről és leomlott vakolatméretről. 

A kérdésre, hogy volt-e esetleg valamilyen előjele a vakolatpotyogásnak, az igazgató azt mondja, semmi a világon." Szerinte kizárt, hogy beázás miatt történt a dolog, mert a vakolat száraz volt, a tankerület 2017 nyarán szigetelte le az iskola épületének a tetejét. Maga a terem pedig normál állapotú" – mutatja meg az iskola által készített képeket. Az épület 1974-ben épült, és szerinte ha annak idején kevesebb anyagot raktak bele, majd átfestik pár alkalommal", akkor egy ilyen incidens egy idő után könnyen megtörténhet. Bónuszként még meg is mutatja az igazgatóság bejárata felett hosszan húzódó vakolattörést.

Tessék megnézni ezt. Mit csinál az épület? Süllyed.

A képeiket a leszakadt vakolatról még kedden elküldték a tankerületnek, és megkérték őket, hogy intézkedjenek, és lássanak neki a helyreállításhoz". Ez szerintük meg is történt. Mikor mi szerda dél és egy között odaérünk az iskolához, a portás és az igazgató szerint is a tantermen épp dolgoznak a munkások, 

azt viszont nem engedik meg, hogy a munkálatokat vagy a termet megnézzük.

Vajon megijedhettek-e a gyerekek, kérdezem meg az iskola vezetőjétől, mire ő azt válaszolja: 

Ön megijedne, ha a háta mögött nagy zajt hallana?

Mivel ő maga az érintett hetedikes diákokkal nem beszélt, így ennél pontosabbat nem tud mondani. A tanárról is kérdezem, aki bent volt az órán, de erre azt mondja, vele sem tudunk beszélni, mert nem ismeri az órarendjét, megnézni pedig nem tudja. 

5K8A9582
Fotó: Németh Sz. Péter

Megkérdeztünk néhány szülőt és diákot is az esetről, de vagy egyáltalán nem hallottak róla, vagy éppen csak annyit, amit egy-egy tanár valamelyik órán elmondott nekik: egy kis vakolatrész leszakadt, de ennél többet nem. Az egyik diák annyit hallott még, hogy egy kis darabka eltalálta az egyik bent ülő diákot, de bővebben erről nem tudott beszélni.

A probléma így valóban nem tűnik nagynak. az érintett tantermet élőben nem tudtuk megnézni, ezért a valódi méreteket vagy kárt mi magunk nem tudtuk felmérni. 

A kis incidens azonban nem állítja meg az iskolát abban, hogy továbbra is megtartsák a technikaórákat. A szükséges kellékeket kihozták a teremből, az órát meg megtartják máshol. Az igazgató szerint pedig hétfőn már folytatódhat is benne a menetrendszerű tanítás.

A tankerület az igazgató szerint már másnap, tehát szerdán hat embert küldött ki, és azért jöttek ennyien, hogy felülvizsgálják az egész épületet a hasonló problémás területek kiszűrésére. Azt is mondta, az elmúlt években a tankerület nem hanyagolta el a Huzellát: megcsinálták a teljes tetőt, az egyik épületüket kívülről szigetelték, belülről az egészet kifestették, kicserélték a linóleumot, bútorokat kaptak a tantermekbe.

Sipos szerint azért lenne mit felújítani a Huzellában is. „A közelmúltban volt arra példa, hogy az iskola közössége saját maga festett ki egy helyiséget. Ebből is látszik, hogy az intézmény vezetői, pedagógusai, dolgozói mindent megtesznek a jobb körülményekért, de nyilvánvalóan a finanszírozási kérdéseket nem nekik kell megoldaniuk."

Arra a kérdésre, hogy történhetett ilyen, hogy egy tanítási nap közepén csak úgy lepottyan a vakolat a diákok feje fölött, azt mondja, ebben az iskolát üzemeltető Klebelsberg Központ (Klik) az illetékes. Szerinte a közoktatás átszervezése alapvetően rosszul sikerült, a Klik pedig „struktúrájából fakadóan nem képes megfelelően ellátni a közoktatás rendszerét. A túlbürokratizáltság és az alulfinanszírozottság egyszerre jelentkezik a területen, amely gyakran az anyagellátás, vagy éppen a felújítás-javítás-karbantartás késéséhez, esetleg annak teljes hiányához vezet. Amióta a Klik vette át a fenntartás mellett az üzemeltetést is, a helyzet még tovább romlott.

Meggyőződésem, hogy a rendszer alapjaiban rossz, és erről nem az iskola vagy az intézményfenntartó vezetői és alkalmazottai tehetnek, hanem azok, akik ezt a helyzetet a törvényhozás útján megteremtették.

Kérdéseinket a Kliknek is elküldtük, amely az igazgató álláspontjához hasonló választ küldött nekünk. Azt írják: „A Dunakeszi Tankerületi Központ két éve rossz műszaki állapotban vette át az önkormányzattól az iskolát. A tankerület az elmúlt két év során több mint huszonöt millió forintot fordított az épület karbantartására, illetve 2017 nyarán az érintett tetőszakasz szigetelését is felújította." Szerintük a fenntartó rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és a vakolat lehullásának semmilyen előjele nem volt.