Nem törődik bele az ellenzék Kövér büntetéseibe

DSC 7887
2019.02.07. 13:41

Csütörtök délelőtt tárgyalta az Országgyűlés házbizottsága, hogy milyen büntetést kapnak azok az ellenzéki képviselők, akik a december 12-i botrányos ülésnapon részvevői voltak a tiltakozásnak. Mindössze két napirendi pont volt, de nem nagy meglepetésre az ellenzéki képviselők igen csalódottan távoztak.

„Két témát tárgyalt meg a Házbizottság, eléggé egyoldalúan”, mondta Vadai Ágnes az összellenzéki sajtótájékoztatón. A DK képviselője ismertette: az egyik az ellenzéki képviselők december 12-i magtartásának szankcionálására vonatkozó házelnök indítvány volt, a másik pedig egy közös ellenzéki, konkrétan az MSZP és a DK által benyújtott javaslat annak vizsgálatára, hogy megsérült-e a képviselők mentelmi joga az MTVA-székházban.

Vadai szerint az világosan kiderült, hogy a kormánypárt képviselői semmiféle ellenzéki felvetésre nem kívánnak érdemi választ adni, ahogyan a vitára sem volt esély egyik témában sem. Kövér szankciós javaslatát azonban támogatták, amit – mint a jogorvoslati folyamatot később Burány Sándor, a Párbeszéd képviseletében részletesen ismertette – ezután megfellebbezhetnek a képviselők, ha pedig így tesznek, arról az Országgyűlés plenáris ülése dönt. Ezt a határozatot később bíróság elé is vihetik az érintettek.

Emlékezetes, az ellenzéki képviselők a túlóratörvény elfogadását azzal akarták megakadályozni, hogy elállták a levezető elnök, a KDNP-s Latorcai János elől a pulpitusra vezető utat, aki Kövér László házelnök közbelépése után a fideszes padsorokban, egy mobil mikrofonnal vezényelte le az aznapi szavazásokat, így a túlóratörvénnyel és a közigazgatási bíróságok felállításával együtt a kormánypárti képviselők több mint száz indítványt fogadtak el. Az ellenzék szerint az ülésvezetés és a szavazások voltak jogszabály-ellenesek, a kormányoldal a tiltakozó ellenzéki honatyákat büntetné.

Gyakorlatilag egyértelmű, a kétharmados Fidesz-KDNP az Országgyűlés plenáris ülésén meg is fogja szavazni a Kövér által javasolt, most pedig a házbizottsági kormánypárti többséggel is támogatott szankciókat. Noha a jövő héten újra lesz házbizottsági ülés, ez várhatóan már nem változtat azon, amit Kövér kirótt a képviselőkre.

Konkrétan azt, hogy mint megírtuk:

  • a DK-s Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Hajdu László, László Imre, Oláh Lajos, Vadai Ágnes, Varju László, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szabó Sándor, Tóbiás József, Tóth Bertalan, Varga László, a liberális Bősz Anett, a jobbikos Jakab Péter, a párbeszédes Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Szabó Tímea, Tordai Bence, és a független Mellár Tamás, Szabó Szabolcs, Székely Sándor és Szél Bernadett

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÜLÉSÉN FIZIKAI ERŐSZAKOT ALKALMAZOTT, ILLETVE KÖZVETLEN FIZIKAI ERŐSZAKKAL FENYEGETETT, ARRA HÍVOTT FEL, VAGY MÁS KIVEZETTETÉSÉT AKADÁLYOZTA;

  • míg a jobbikos Ander Balázs, Rig Lajos, Stummer János, illetve az LMP-s Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet, és Ungár Péter pedig az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított, illetve magatartásával a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szavazásra vagy a szemléltetésre vonatkozó szabályait szegte meg.

Az ellenzéki képviselőket a tiszteletdíjuk csökkentésével büntetnék, méghozzá a pulpitust elfoglalóktól egyhavi pénzüket vonnának meg, a többiektől a tiszteldíjuk harmadát - írta korábban az Atv.hu.

A büntetések ügyében Vadai szerint nem született konszenzus, de nemcsak a DK, valamennyi ellenzéki párt elfogadhatatlannak, úgy céljában, mint mértékében törvénytelennek tartja a szankciókat.

Éppen ezért valamennyi hazai és nemzetközi fórumon meg fogják támadni a vonatkozó határozatokat.

Erre a jobbikosok is ráerősítettek, mert a büntetések tényét és mértékét is elfogadhatatlannak tartják, különösen Jakab Péter esetében, aki azért kapott kiemelt bírságot, „mert be mert ülni őfelsége székébe”.

Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint pedig a kordonbontó, ellenzékiként mindenféle obstrukció eszközével élő Fidesztől bárminemű szankcionálása az ellenzéki politikának nevetséges. Úgy folytatta, hogy a büntetés mértéke egy hatalommániás ember szánalmas erőlködése, ami nem tántoríthatja el az ellenzéket attól, ami szerinte a dolguk, „hogy egy négymillió ember életét megnyomorító törvényt nem hallgathatunk el".

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője szerint egyértelmű, hogy nem ők sértették meg a Ház méltóságát, hanem a kormánypárti képviselők. Ugyanakkor a politikus azt is bejelentette:

javasolják, hogy a most beszedni tervezett büntetésekből egy jótékonysági alapot hozzanak létre, ne az Országgyűlés elnöke döntse el, hogy a levont képviselői tiszteletdíjakból mire fordítanak, hanem a kisgyermekes családoknak próbáljanak meg ezzel segíteni.

Egyébként Kövér László maga nem jelent meg a házbizottsági ülésen, a fideszes Hende Csaba alelnök pedig azt állította, bármikor, bármilyen ülésen helyettesíthető az Országgyűlés elnöke. Mindezt Vadai úgy kommentálta, hogy Kövér nyilván nem kívánt szembesülni azokkal a jogi érvekkel, amelyek alapján már eddig is jelentős költségvetési többletkiadást okozott a magyar államnak, hiszen személyes, politikai indíttatású és jogilag indokolhatatlan parlamenti büntetéseket hoz, amelyek már többször elbuktak a strasbourgi emberi jogi bíróságon. Ahogyan Vadai és ellenzéki képviselőtársai szerint most is ez következik majd be.

A második napirend kapcsán az ellenzéki képviselők, ha lehet még jobban kifogásolták az MTVA-székházban történtekre vonatkozó napirend lemosását, hiszen a Fidesz-KDNP nem volt hajlandó tárgyalni még arról sem, egyáltalán mihez van joga egy országgyűlési képviselőnek, és mihez nincs.

Frissítés: a Fidesz-frakció sajtóosztálya cikkünk megjelenése után elküldte Balla György frakcióigazgató házbizottsági ülés utáni sajtónyilatkozatát. A kormánypárti honatya azt mondta: „a képviselőkre ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint az emberekre. Ha nem tartják be azokat és az ülésteremben agresszívan, erőszakosan viselkednek, akkor annak nyilvánvalóan kell, hogy legyen következménye. Erre tett javaslatot a házelnök a törvényekkel összhangban és ezt a javaslatot támogatta a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja”. 

Borítókép: ellenzéki képviselők tiltakoznak a túlóratörvény szavazásakor a parlamentben 2018. december 12-én. Fotó: Bődey János / Index.