Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Nem tilthatja meg a rendőrség a Lánchídra tervezett vasárnapi tüntetést

10738051200 HUSZ7472
2019.02.07. 12:42

Pert nyert a TASZ a Fővárosi Törvényszéken a rendőrséggel szemben a gyülekezési törvény védelmében. A bíróság kimondta: a rendőrség nem hivatkozhat a forgalomkorlátozásra egy tüntetésre szóló bejelentés elutasításakor, ahogyan azt egyre inkább teszi a gyakorlatban.

A döntéssel a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, amely megtiltotta volna a Lánchídra tervezett vasárnapi tüntetést.

A bíróság szerint a rendőrség „az egyeztetési eljárás szabályait olyan lényegesen sértette meg, ami az ügy érdemére kihatott, hiszen a korlátozó határozathozatal lehetőségének számbavétele nélkül, jogszabálysértő módon a legsúlyosabb szankciót, a tiltó határozatot alkalmazta” – idézi a TASZ közleménye a bíróságot.

A rendőrségnek tehát érdemben kell egyeztetnie a tüntetés bejelentővel, nem tudhatja le az ügyet a jogszabályok mechanikus ismertetésével, amivel csak kiüresíti az egyeztetés intézményét. Kompromisszumot kell keresniük, és „ha az eredeti tervek szerinti gyűlés megtartása a jogszabályok szerint nem lehetséges”, akkor „a rendőrségnek érdemi alternatív javaslatokat kell tennie a rendezvény helyét és idejét illetően.”

„Ha tehát a rendőrség a közlekedés rendjének sérelmével indokolja egy tüntetés megtiltását, akkor a bíróság előtt bizonyítania kell, hogy milyen tartalmi alternatívák előterjesztésével kísérelte meg elkerülni a tiltást, és külön meg kell indokolnia, hogy miért tiltó határozatot hozott korlátozó határozat helyett.”

„Az utóbbi hetekben, hónapokban egymást érik a “rabszolgatörvény” elleni tiltakozások, tüntetések, félpályás útlezárások, hídfoglalások, melyeket a rendőrség rendszeresen megtilt a közlekedés rendjének sérelmére való hivatkozással. Az új gyülekezési törvényben bevezetett gumiszabály rendőrségi alkalmazása visszaigazolja kezdeti félelmeinket: a hatóság hajlamos visszaélni a parttalan felhatalmazással. Szerencsére a tiltó határozatokat felülvizsgáló Fővárosi Törvényszék ezt nem hagyja” – tudatta közleményében a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének munkatársa, Hegyi Szabolcs.

Borítókép: tüntetők a Lánchídon 2019. január 19-én. Fotó: Huszti István / Index.