Balog Zoltán is dönthet ezentúl a Kossuth- és Széchenyi-díjakról

2019.02.08. 19:13

Balog Zoltán református lelkészt, az emberi erőforrások volt miniszterét kérte fel a miniszterelnök az évente megújított Kossuth- és Széchenyi-díj bizottságba Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, volt államtitkár helyett – szúrta ki a HVG. A portál szerint Balog lesz a tíz tagú testület egyetlen tagja, aki se nem tudós (ezek közé sorolva Bogsch Eriket, a Richter Gedeon gyógyszercég elnökét), se nem művész.

A volt miniszteren kívül olyan tag is csak egy van, aki nem birtokosa maga is a Kossuth- vagy a Széchenyi-díjnak, amelynek kiosztására javaslatot tesznek a kormánynak. A másik ilyen Klinghammer István volt államtitkár, aki azonban egyúttal akadémikus, térképész professzor. A többiek: Freund Tamás és Hámori József neurobiológus, Vékás Lajos jogász, illetve Eperjes Károly színész, Marton Éva operaénekes, Mezey Katalin költő és Sánta Ferenc hegedűművész.

Balog az előző Orbán-kormány emberi erőforrás minisztere volt, de az új kormányban nem kapott posztot. Balogot parlamenti képviselővé választották tavaly tavasszal, ám ősszel lemondott a mandátumáról. Miután nem kívánt újra miniszter lenni, a Fidesz pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítványnak lett kuratóriumi elnöke, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöki címéről viszont lemondott – jelenleg tiszteletbeli elnök.