Handó visszaszólt az őt bíráló Országos Bírói Tanácsnak

2019.02.08. 18:39

Személyeskedő hangvételű, minden bíróhoz eljuttatott írásban vágott vissza Handó Tünde az ő tevékenységét kritizáló Országos Bírói Tanácsnak (OBT), írja a Hvg.hu

Handó erre reagálva küldte szét levelét. Az OBT egyebek mellett azt állította, Handó több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget. Ennek eredményeképpen – többek között – közel húsz bírósági vezetői álláshely nincs pályázat útján betöltve, ellehetetlenül a fegyelmi ügyeket is tárgyaló szolgálati bíróságok működése, illetve a világosan megfogalmazott aggályok ellenére az OBH elnöke nem vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi járásbírósági elnök kinevezésének törvényességét.

Handó válaszában a HVG szerint azt írta, annak ellenére, hogy 2018. április vége óta törvénytelenül működik az OBT, ő mindent megtett azért, hogy a tagok megfelelő tájékoztatást kapjanak. Azt is írta, hogy az OBT tagjai „irományukban valótlanságokat állítanak, illetve valós tényeket hamis színben tüntetnek fel”. Azt pedig, hogy az OBT közleményéről annak nyilvánosságra kerülése után röviddel hírt is adtak online hírportálok, nyilvánvaló összejátszásnak tekinti. Szerinte erre utal az az interjú is, amit Keviczki István, a Fővárosi Törvényszék közelmúltban lemondott bírája adott, amelyben keményen kritizálta a bíróságok és az ügyészségek működését is.

„A bíró munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása, döntése pártos vagy előítéleten alapul” – idézi levelében Handó a bírák etikai kódexét. Hozzátéve, csak remélni meri, hogy az OBT-tagok a tárgyalóteremben alaptörvényi kötelezettségüknek eleget téve függetlenül és pártatlanul, az etikai kódexnek megfelelő hozzáállással bírálják el az eléjük kerülő ügyeket.