Összeszedték, mely erdélyi intézmények kapták a magyar kormány 47 milliárdját

2019.02.08. 10:40

A magyar kormány nem könnyen átlátható módon tartja számon, hogy mely határon túli szervezetnek juttat a magyar költségvetésből, az Átlátszó.hu viszont összegyűjtötte ezeket az adatokat, ám "részleges adatok birtokában csak körültekintő becslést" adnak ezekről az összegekről. Az összeg alatt itt azt a 47 milliárd forintot kell érteni, amit a Bethlen Gábor Alap oszt szét erdélyi szervezeteknek. Az átlátszó szerint ez közel sem a teljes összeg, ami Erdélybe áramlik a magyar költségvetésből, hiszen egyéb források is léteznek.

A toplistát a Sapientia-EMTE vezeti, 13,7 milliárd forintot kaptak összesen az egyetem működtetésére, a csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és nagyváradi karok ingatlan- és eszközfejlesztésére.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesen 5 milliárd forintot nyert. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2,3 milliárd forintot kapott a Nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítására, a Futball Klub Csíkszereda Egyesület pedig 2,1 milliárd forintot tehetett zsebre. A részletekről és többi győztesről az Átlátszó cikkében olvashat.