Csúszda- és kórházpénzzel szorongatja a Fidesz Márki-Zayt

2019.02.08. 09:18

A polgármester szerint hosszú távon nehéz helyzetbe hozza Hódmezővásárhelyet az a költségvetés, amelyet a város fideszes többségű közgyűlése akar elfogadni pénteken. Márki-Zay Péter szerint a Fidesz az októberben esedékes önkormányzati választásokra gondolva tolná meg a kiadásokat és csökkentené a bevételeket, amelynek elutasításával a polgármester a fejlődés és az adócsökkentés kerékkötőjének állítható be, miközben a Fidesz által tervezett kiadásokra egyszerűen nincs meg a fedezet.

A Fidesz narratívája egyszerű: a párt kórházat fejlesztene, a polgármester viszont óriáscsúszdára költene 1,6 milliárd forintot.

Az önkormányzat fideszes képviselői egymilliárd forintot juttatnának Hódmezővásárhely költségvetéséből a helyi – ám nem önkormányzati, hanem állami kézben lévő – kórházra, 30 százalékkal csökkentenék a vállalkozások építményadóját, háromszázmilliót fordítanának útépítésre.

Márki-Zay szerint a követelés jól hangzik, hiszen ki ne akarna jobb kórházat, ám ez valójában annak beismerése a Fidesz részéről, hogy a kórházak államosítása nem hozta meg a kívánt eredményt. Ezt azonban képtelenség pótolni a város költségvetéséből, épp a korábbi, nagyrészt még az egykori miniszter Lázár János polgármestersége idején hozott döntések miatt - mondta a polgármester.

„2011-ben Lázár visszatartott 300 millió forintot, amely a kórháznak volt címezve, a most fennálló 260 millióból idén 88 milliót fizetünk ki. EU-s pénzeket költöttek működésre, emiatt kell további százmilliókat visszafizetnie a városnak. Ha ezek a 400 millió forintot meghaladó adósságtörlesztési tételek nem lennének, valóban több mindent lehetne fejleszteni” - mondta Márki-Zay.

A kórházra azonban az így is feszes városi költségvetés további megcsapolása nélkül kell forrást szerezni. Csütörtökön erről a miniszterelnökségen tárgyalt a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos helyettes államtitkárával, Bertáné Bényi Krisztinával. A város ugyanis még 2017-ben kötött megállapodást a program keretében a kormánnyal, de az onnan megpályázható összeg megszerzésére azóta nem tett kísérletet a város.

A Fidesz állítása szerint a polgármester 1,6 milliárdos hitelt akar felvenni óriáscsúszdára. „A Fidesz nyilván valóban ennyiből építené meg a betervezett 40-60 milliós csúszda-fejlesztést, de az általunk beterjesztett javaslat a teljes strandfejlesztésre sem szánt tizedennyit sem. A javasolt saját erős beruházásaink összege sem éri el a másfél milliárdot, amiben minden benne van a Rárósi út felújításától a szennyvíztelep melletti út megépítéséig” -

áll a polgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében, amihez hozzátette: a strand évente 500 millió forintos veszteséggel kalkulál. A néhány tízmilliós – és nem milliárdos - fejlesztések célja épp ennek a veszteségnek a csökkentése azzal, hogy igyekeznek vonzóvá tenni nagyobb gyerekes szülők számára is, növelve ezzel a bevételt.

Kétségtelenül van hitelfelvétel is tervben, de az nem 1,6 milliárd, hanem 600 millió, megtérülő fejlesztésekre. „Ez volt az eredeti javaslatom, ezt a Fidesz borította fel azzal, hogy 1,5 milliárddal növelné a költségvetés hiányát.”

Márki-Zay hosszabb távon egyetért a vállalkozások építményadójának csökkentésével. (Elvégre az ő kezdeményezésére csökkentették tavaly a lakóházak építményadóját 90 százalékkal.) A Fidesz által most javasolt 30 százalékos csökkentés azonban 250 millió forinttal csökkentené a a város bevételeit, ez – a kiadási oldalon Fidesz által szorgalmazott kórházfelújítással együtt - a polgármester szerint tarthatatlan költségvetést eredményez.

Márki-Zay szerint a fideszes többség előbb-utóbb megszavazza a költségvetést, akkor is, ha valójában csak kiegyensúlyozott büdzsét fogadhatnának el. Formálisan ezt azzal küszöbölhetik ki, hogy magas kockázatú, vélhetően nem befolyó bevételt terveznek be, például indokolatlanul felültervezve az iparűzési adót.

Márki-Zay szerint ezt a folyamatot ő legfeljebb lassíthatja, de a fideszes többséggel szemben nem állíthatja meg. Egy felelőtlen költségvetés elfogadása után nem marad más eszköz a kezében, minthogy nem fizeti ki azt, amit nem égetően szükséges kifizetni. Ez történt tavaly is, akkor 11 milliárdos különbséget kellett áthidalni, ez vezetett a helyi televízió megszűnéséhez. Ezt a Fidesz szintén a polgármester bűnei között rója fel, bár a polgármester szerint elvi lehetősége sem lett volna, hogy a más célra szánt pénzeket egyszerűen a televízióhoz irányítsa át. „Akkor a bevétel 8 milliárddal volt kevesebb, mint a tervezett – ismét egy példa a magaskockázatú bevételek indokolatlan betervezésére a hiány látszólagos eltüntetéséhez – és hárommilliárddal volt nagyobb a kiadás. A helyzet most jobb, hiszen ennél kisebb összegről folyik a vita” - mondta a polgármester.

A hiányt növeli a fideszes többségű önkormányzat nagyvonalú döntése is a sportegyesületekkel szemben: egyszerűen lemondott 50 millió forintnyi bérleti díjról, amit az egyesületek a taóból finanszíroztak eddig.

Márki-Zay szerint nehéz helyzetbe hozza őt a fideszes közgyűlés, amely azonban veszélyes játékot űz, azzal, hogy a város anyagi helyzetét kockáztatja, pusztán azért, hogy „a polgármestert szívassa az önkormányzati választásokig visszamaradt nyolc hónapban”.