Kornélia
1 °C
14 °C

Nagyon úgy néz ki, hogy Demeter Márta megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon

2019.02.08. 17:38 Módosítva: 2019.02.08. 17:47

Visszavonhatták Demeter Márta nemzetbiztonsági átvilágításának korábbi eredményét – írja a Pesti Srácok, és az Azonnali.hu is erre következtet egy, az LMP-től kapott közleményre, valamint meg nem erősített információkra hivatkozva.

Ha az információ igaz, és a polgári elhárítás kockázatot állapít meg a vizsgált személy kapcsán, a parlamenti házelnök saját hatáskörben kezdeményezheti a bizottsági tagságokból való felmentést, amiről az Országgyűlés szavaz egyszerű többséggel. Ha pedig a képviselők támogatják a felmentést, úgy a bizottsági tagsága és a viselt posztja azonnal megszűnik. Demeter Márta rendészeti bizottsági tag, kizárása precedens nélküli lenne, mivel bizottsági tagságától még senkit nem fosztottak meg 1990 óta.

Az LMP még csütörtökön adott ki közleményt, miszerint: „újabb elemmel bővült az ellenzéki képviselőkkel szembeni támadások sora. Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba. Mindenféle ürügybe belekapaszkodva próbálják azt megakadályozni, hogy az ellenzék a zavaros és törvénytelen kormányzati ügyekről tájékoztathassa a magyar embereket”.

Nem fogadjuk el a nyilvánvalóan politikai megrendelésre készült, alaptalan megállapításokat Demeter Márta munkáját illetően, ezért az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtesszük.

Minden leszámolási kísérlet dacára folytatjuk a munkát és nem hagyunk fel a Fidesz leleplezésével és a NER felszámolásával – írták. Erre hivatkozva az Azonnali.hu azt írta: arra lehet következtetni, hogy Demeter Márta megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, amit azután rendeltek el, hogy egy írásbeli kérdésében tévesen azt állította: a miniszterelnök lányát reptették egy honvédségi repülőgépen.

Az ügyben megkeresték Kanász-Nagy Máté LMP-szóvivőt, és magát Demeter Mártát is, de egyikük sem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy az LMP-társelnök megbukott-e az átvilágításon. Demeter a portálnak azt írta: az elmúlt években két alkalommal is átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, amikor a szakmai szempontú eljárás során semmilyen kockázatot nem állapítottak meg. A harmadik átvilágítása eredményéről viszont Demeter nem volt hajlandó egyértelműen nyilatkozni. 

„A mostani helyzet abba a támadássorozatba illeszkedik, amit a Fidesz a legkeményebb ellenfelei ellen indított.”

Demeter az Index megkeresésére már semmilyen módon nem reagált. Az Alfahír.hu-nak viszont válaszolt, és azt mondta: minden konkrétum nélkül és kellő homályossággal megismételték a pontosan meg nem határozott „nem nyilvános adathoz” való viszonyulását érintő kritikákat, ám a közölt szakvéleményrészlet jogi értelmét nem érti, ismeri. Hozzátette, hogy nem érzi magát hibásnak, ragaszkodik hozzá, hogy boszorkányüldözés zajlik:

Csak megerősíteni tudom, hogy semmilyen bűnt nem követtem el sem azzal, hogy végeztem a képviselői feladataimat és iratokba tekintettem be, sem azzal, hogy kérdéseket tettem fel. Hamis és félrevezető a Fidesznek az a narratívája, ami a jogszerű képviselő munkát alaptalan kotnyeleskedésként vagy személyeskedő támadásként igyekszik bemutatni.

Mint emlékezetes, október közepén az LMP-s Demeter Márta azt kérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, hogy miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát. A kérdés nagy port kavart, miután a kormányhoz közeli sajtó azt írta, hogy a képviselő egy Cipruson szolgáló Orbán vezetéknevű katona gyerekét tévesztette össze a kormányfő lányával. Demetert azzal vádolták, hogy katonai titkokat hozott nyilvánosságra, ezért először a rendészeti bizottságból akarták lemondatni, majd képviselőségéről is, végül feljelentették.

Azt egyelőre nem tudni, melyik eljárás része Demeter átvilágítási eredményének visszavonása. Kövér László az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Fidesz képviselőcsoportja pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely megállapította, hogy az ellenzéki politikus nem nyilvános „minőségű” adatokat hozott nyilvánosságra. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) eközben hivatali visszaélés gyanújával rendelte el a nyomozást Demeter ügyében, aki ellen többen is feljelentést tettek.