Elemér
0 °C
10 °C

Simonka Györgyöt kérték fel a dél-békési polgármesterek, hogy lobbizzon nekik

DROTI20140304007
2019.02.08. 21:24

Mezőkovácsházán ülésezett a Dél-Békés Kistérség Többcélú Társulása és az Orosháza Kistérség Többcélú Társulásának tanácsa, hogy megvitassák, mihez is kezdjenek a Békés Takarék Szövetkezet azon szándékával, miszerint február 18-án bezárja a térségek kistelepülésen a fiókjait.

Határozatot is hoztak arról, hogy egyetértenek a településen élők felháborodásával. Arról is határoztak továbbá, hogy:

A jövőben kerüljön kialakításra a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló együttműködés a lakosság és takarékok között. ennek érdekében kérjük, hogy a térségünk képviseletét ellátó küldöttek olyan személyek legyenek, akik valóban a Békés megye déli részén működő fiókok és a fiókokat igénybe vevő ügyfeleket és tagságot képviselik.

Ennél azonban, ha lehet, még izgalmasabb az egyébként éppen Simonka György által, a saját Facebook-oldalán közzétett határozat, amely úgy rendelkezik, hogy a kistérségi közösség:

Felkéri Simonka György országgyűlési képviselő urat, valamint a társulás elnökét, hogy járjon el az ügyben, a Békés Takarék Szövetkezet kirendeltségeinek vezetőivel kezdeményezzen párbeszédet a fiókok megtartása érdekében.

Mindennek határideje „értelem szerint”, Simonkánál pedig aligha találhattak alkalmasabb főtárgyalót a térség polgármesterei. Simonka maga úgy kommentálta legújabb megbízását: „Nem értünk egyet a dél-békési településeken egyeztetés nélkül történő tak.szöv fiókok megszüntetésével! Egyetértünk viszont a településeken élők felháborodásával, és támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely arra irányul, hogy a településeinken a kirendeltségek megmaradjanak.

Ez a véleménye a dél-békési polgármestereknek, valamint nekem is, amit harminc település vezetője egyhangúlag fogadott el közös határozatban.”

Emlékezetes ugyanakkor, hogy fideszes politikust tavaly november 15-én hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség. A parlament Simonka mentelmi jogát október végén függesztette fel, mert a Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben, amelyben ő is érintett. A fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségébe tartozó ingatlanokban házkutatást is tartott házkutatást a rendőrség.

A megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

A politikus-vállalkozó portréját ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Simonka György. Fotó: Rosta Tibor / MTI)