Tüntetők zárták le a Lánchidat

unnamed (1)
2019.02.10. 10:12 Módosítva: 2019.02.10. 13:19

Civilek egy csoportja vasárnap reggel lezárta a Lánchidat. 

A Fiatalok a demokráciáért szervezésében a csoport reggel nyolctól gyülekezett az MTA előtt, majd nagyjából húsz autóval és gyalogosan mentek fel a hídra. Azt tervezik, hogy éjfélig tartják blokád alatt a hidat. Nem sokkal később a rendőrök lezárták a hid két végét. 

Helyszínen lévő kollégánk arról számolt be, hogy a Pest felőli oldalon turisták szelfiznek, ott a rendőrök kisbusza zárja le a hidat. A budai oldalon nagyjából 15 autó parkol az első pillérig. Fél 11-kor tíz-tizenöt ember állt a hídon táblákkal, a többiek az autókban melegedtek.

A rendőrség egyébként korábban megtiltotta a Lánchidon tünetést, azonban TASZ pert nyert a Fővárosi Törvényszéken a gyülekezési törvény védelmében.

A vasárnap reggeli eseményről volt egy élő közvetítés is a Facebookon: 

Orbán Viktor évértkelője miatt demonstrációk lesznek Budapesten egész nap, maga a beszéd a Várkert Bazárban, ahol készültek az ellentüntetőkre is: a DK-s Dr. Oláh Lajos fotója szerint kordont húztak a villamos sínek mellé, a kordonokra pedig fekete ponyvát húztak. Vagyis nem lehet belátni, így azt sem, hogy kik érkeznek az eseményre. 

A Hősök terére délutánra hirdettek meg egy tüntetés, ahonnan a résztvevők átvonulnak majd a Lánchídra. Ott a 13 órás kezdésnél néhány tucat ember gyűlt össze.

Az ellenzéki pártok összellenzéki tüntetést szerveztek „Értékelni jöttünk” címmel, ezt 16 órára hirdették meg a Várba, a Szent György térre. Az esemény facebookos oldalán eddig pár ezren jelezték a részvételüket. Az események miatt forgalomkorlátozások vannak a fővárosban, ezekről itt olvashat bővebben. 

(Borítókép:Bődey János / Index)